Klart med SM – men framtiden är osäker

För 31:a året i rad blir det isracing på Studenternas i vår – men framtiden är desto mer osäker för Funbo MS som arrangerar SM-tävlingen.

Fartfyllt. Daniel Henderson och Niklas Svensson under fjolårets SM-tävling i Uppsala.

Fartfyllt. Daniel Henderson och Niklas Svensson under fjolårets SM-tävling i Uppsala.

Foto: Herman Öberg

ISRACING2014-10-09 18:39

Beskedet kom nyligen till Funbo MS talesperson för SM-tävlingarna, Lars S Björndahl, men datumet 21 mars är än så länge inte helt spikat.

– Vi siktar på att ha tävlingen då, men det beror lite grann på VM-avslutningen i tyska Inzell som inte är helt spikad än. Kör de samma helg kanske vi måste byta datum, säger han.

Liksom övriga föreningar som har verksamhet på Studenternas IP i dag är Funbo MS bekymrade över var deras verksamhet ska ta vägen under ombyggnationen när Nya Studenternas ska bli till.

– Vi har inte fått några besked alls. 2011 hade jag ett samtal med Sten Larsson (dåvarande idrottschef i Uppsala kommun) om att bygga något på Rörken, men det har hänt något med det. Tanken då var att göra en permanent bana där och ta till vara på de isrören som blir över från Studenternas och bygga en ny bana och eventuellt köra speedway där på sommaren, säger Björndahl.

Även när den nya arenan står klar är det högst osäkert om det kommer att få plats någon isracing. I dag körs tävlingen, liksom skridskotävlingar, på de båda bandyisarna som är sammanbyggda.

– Tanken är så som jag har förstått det att man bara ska bygga en isplan och det mesta man kan få ut av den är en 295-metersbana, vilket jag har fått förklarat från en av vaktmästarna. Men det är för kort. I dag får vi ut 335 meter och det är minimum för bra isracing. Banan ska vara mellan 330 och 390 meter lång. Då blir isracing som bäst, säger Lars S Björndahl.

Så om det bara blir en bana, är det slut med isracing på Studenternas då?

– Det är nog troligt. Det är möjligt att vi skulle pröva, men det blir inget kul. Tävlingsmomentet försvinner. Alla förare kommer ligga och slicka innerlinjen och det blir inga omkörningar.

Ser du någon lösning?

– Som läget är i dag är verkar inte kommunen intresserade av att prata med idrottsföreningarna, det finns så mycket kompetens i alla föreningarna så det måste de göra. Det minsta man kan göra är att öppna upp för en referensgrupp, fortsätter Björndahl som inte har gett upp hoppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!