Krönika Jag trodde på en norsk revansch på milloppet, men jag hade aldrig tippat att Ragnhild Haga skulle vinna. Norskan gjorde sitt livs lopp. Hon utklassade Charlotte Kalla och Marit Björgen.

Det hjälpte inte att Kalla hade Hagas tider att åka på. Det var inget snack.

Nu ska vi inte deppa över ett svenskt silver. Jag vill påstå att Kalla vann ett silver och inte förlorade ett guld. Med tanke på den urladdning Kalla hade häromdagen – inte minst mentalt – så är det oerhört starkt att göra det lopp hon faktiskt gjorde.

Charlotte Kalla är redan den bästa svenskan genom skidhistorien. Nu förstärkte hon den bilden.

I princip alla utom Ragnhild Haga såg sliten ut under slutdelen av loppet.

Övriga svenskor gjorde en godkänd insats. Hanna Falk mer än så.

Jag hade förhoppningar om att Ebba Andersson skulle göra en lika bra insats som på tvåmilen där hon blev fyra med mersmak. Men redan vid den första tidspasseringen, efter 1,6 kilometer, stod det klart att Andersson inte skulle kunna upprepa den placeringen.

Ida Ingemarsdotter åkte som vanligt stabilt utan att glänsa.

Mitt stafettlag (avgörs på lördag) är nu helt klart: 1) Ingemarsdotter på startsträckan. Där gör hon aldrig bort sig. 2) Ebba Andersson, som gjorde en mycket bra klassisk del i skiathlon. 3) Charlotte Kalla, som kanske kan spräcka fältet om det är samlat. 4) Stina Nilsson. Förstås.

Frågetecknen kring det norska laget öppnar upp för svenska gulddrömmar i stafetten.

Heidi Weng och Ingvild Flugstad Östberg gjorde ännu en förhållandevis svag insats – och nu har jag svårt att se hur det ska vända för de norska stjärnorna som slogs om segern i Tour de Ski tidigare. Formen är helt enkelt inte på topp.

Nu är varken Weng eller Östberg givna i det norska stafettlaget.

Dessutom är det inte alls säkert att Ragnhild Haga kommer att åka så här bra framöver. Hon var till exempel inte i närheten av den här prestationen på skiathlon för bara någon dag sedan.

Det kan faktiskt bli ett svenskt guld i stafetten – och det trodde jag aldrig att jag skulle skriva.

Vem i det norska laget ska kunna matcha Stina Nilsson under slutdelen av den sista sträckan? Nej, precis, det kan ingen!

För oss tv-tittare blev milloppet en hackig upplevelse.

Både produktionen och kommentatorerna, Roberto Vacchi och Anders Södergren, hade en mindre lyckad dag. Det blev lite rörigt när det inte behövde bli det.

Varför ska producenten välja ointressanta startbilder när åkare med toppotential passerar ute på banan?

Dessutom talade Vacchi om passertider från fem kilometer samtidigt som toppåkarna syntes i bild vid 6,2 kilometer. Jag saknade jämförelser och tendenser. När exempelvis Björgen passerade 6,2 kilometer så ville jag veta hur hon åkt jämfört med Natalie von Siebenthal MELLAN fem kilometer och 6,2 kilometer.

Till sist: En godkänd svensk insats i storslalom. Som vanligt gjorde Estelle Alphand ETT bra åk – det andra. Frida Hansdotter är i bra form och det lovar gott inför slalomtävlingen.