"Jag var inte färdig fotbollsmässigt"

Christer Gustafsson har gjort sitt i Sirius. Nu blickar han tillbaka på det som varit, avskedet och vad framtiden bär.

Christer Gustafsson tillsammans med Ian Sirelius.

Christer Gustafsson tillsammans med Ian Sirelius.

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2019-11-20 08:00

För ganska exakt ett år sedan satt UNT och ”CG” på samma plats, restaurangen i samma hus som den tidigare Siriusmittfältaren jobbar i ett stenkast från Medborgarplatsen i Stockholm. Då hade Gustafsson precis förlängt kontraktet med Sirius efter en turbulent höst med många spekulationer om hans framtid. Nu har det gått några dagar efter beskedet att det ettårskontrakt han skrev då inte förlängs.

– Just nu när allting lagt sig känns det som ett fint avsked. Det blev en fin avslutning så nu är jag positiv med tillförsikt inför framtiden. Det ska bli spännande med en ny utmaning, säger Gustafsson. 

Direkt när beskedet blev officiellt under förra torsdagen svämmades Gustafsson över av meddelanden från lagkamrater och framför allt supportrar. 

– Det är flera hundra meddelanden om man ska sammanfatta allt.

Vad tror du har gjort att du är så populär?

– Jag hade nog flyt att jag fick vara med i en tid då vi som klubb och som lag tog så många steg. Jag var en av de som var med längst och sedan kanske också att jag haft en sådan spelstil där jag löpt och kämpat mycket, svarar Gustafsson och fortsätter:

– Jag har inte heller ställt upp så mycket i media, inte gjort någon podcast som alla och inte gjort så mycket media på det sättet utom tidningsintervjuerna. Folk kanske inte vet så mycket om mig, lite mystisk.

Har det varit ett medvetet val?

– Nej, utan det är mest att jag inte har haft tid. Dels har jag pendlat till Stockholm så jag har inte varit så tillgänglig i Uppsala, men det är absolut inte medvetet. I slutändan är det att jag har varit med om att vinna mycket, gå upp i allsvenskan och spela mycket.

Gustafsson fick ingen officiell avtackning på Studenternas utan beslutet att inte förlänga med honom kom först efter säsongen var färdigspelad, något som upprört många Siriussupportrar.

– Så mycket som jag har fått sista veckan så känns det som att jag fick den avtackning jag ville ändå genom alla sms och meddelanden. Det är klart att det hade varit väldigt kul att få en sista match på Studenternas, nu känns det inte som att det kan bli på samma sätt. Just nu vill jag inte ha någon avtackning utan jag är jättenöjd med det jag har fått den senaste veckan.

Anledningen till att Gustafsson inte fick något nytt kontrakt var att Sirius inte såg honom som en av de spelare man ville bygga laget kring i framtiden. En motivering som gjorde att även Gustafsson kände att det kanske var dags att gå vidare.

– Det är nog ingen som håller på med fotboll och alltid spelat mycket som inte vill att klubben ska satsa på en, annars känns det inte kul. Man vill vara delaktig på matcherna och om man inte då är tänkt att spela så vill varken jag eller klubben.

När vi satt här för ett år sedan sade du att du ville avsluta karriären i Sirius. Hur känns det nu när det inte blir så?

– Jag hade gärna velat välja själv när man ska sluta, men jag tycker ändå att jag slutade på topp och det är nästan en lika skön känsla. Samtidigt känns det inte som att jag var färdig fotbollsmässigt utan det finns mycket i mig som jag hade velat ge till klubben. Det hade varit kul att gå ut på nya ”Studan” och få uppleva allt det. 

Vad är det som har gjort Sirius så speciellt för dig?

– Den största kärleken är till de jag har spelat med hela vägen, den lagkänslan vi har haft. Sedan har jag alltid haft en fin kemi med alla fans och media, det är väldigt litet och familjärt allting. Man har varit vän med alla som jobbar i klubben, det är inte lika stort som i Stockholmslagen. Det har blivit som en familj hela vägen. 

Vad som händer nu med Gustafsson är oklart. Han berättar att han själv ser tre alternativ för sig: antingen stanna i Stockholm, hoppa på något annat i en annan del av Sverige eller testa att bo i Gävle nära flickvännens familj.

– Nu har jag fått barn och familj och är ganska stadgad i Stockholm så jag är lite kluven i huvudet. Jag är taggad på att spela fotboll och vill spela ett tag till, men jag måste tänka efter vad jag vill med livet just nu.

Utomlands? 

– Om det skulle dyka upp något som är spännande hade jag nog gjort det. Det är inget som dykt upp utomlands som lockat mig alls.

Klart är i alla fall att säsongen 2020 blir en omställning för Christer Gustafsson.

– Det kommer att bli tomt nu den första tiden utan klubben, fansen och laget. Samtidigt kan man behöva något nytt i livet ibland och det ska bli spännande att se vart livet tar en.

17 säsonger i Sirius

Christer Gustafsson

Ålder: 31 år

Säsonger i Sirius: 8

Tidigare klubbar: Årsta AIK, Hammarby TFF, Hammarby IF.

Ian Sirelius

Ålder: 32 år

Säsonger i Sirius: 9

Tidigare klubbar: IF Hermelinerna, IF Brommapojkarna, Ängby IF, Råsunda IF, Gröndals IK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!