Anders Rundal: Er trupp ser ganska tunn ut på backsidan nu när en spelare är utlånad och en är borta minst tre veckor. Starten på säsongen är ju viktig inte minst för att öka intresset i Uppsala. Hur tänker man där? Gå på enbart sex backar och hoppas på en skade- och sjukdomsfri inledning?

– När det blev som det blev med Jacob (Ragnarsson), att han är borta fyra veckor (röntgen visade att inre ledbandet var av i ena knäet, reds anm), har han rätt i att det ser tunt ut med sex backar, även med sju. Men saker och ting kan hända och vi har lite krokar ute och förhoppningsvis löser det sig.

Gustaf Andersson: Vad har du får ambitioner med din tränarkarriär? SHL? NHL? Om inte, varför?

– Det är klart, jag har ändå varit i Almtuna i sju åtta år och börjar bli lite varm i kläderna. Tidigare var jag andretränare men när Martin (Gudmundsson) kom in har vi haft delat ledarskap och jag får ta större plats. Det är klart att man på sikt vill komma upp en högre nivå. Det som varit kul med Almtuna är att ha fått varit med mycket på hockeygymnasiet och fått jobba med unga spelare. Och i allsvenskan har vi också haft många unga spelare. Vi har ingen jätteplånbok att köpa färdiga spelare för utan får hela tiden utveckla spelare. När man själv har spelat på en viss nivå det är klart att det kittlar att komma högre upp. Gör vi det bra i Almtuna får spelarna ögonen på sig och det gäller även tränare.

Gustaf Andersson: Hur ser du på slagsmål? Är bestraffningen för hård i dag eller rimlig?

– Är det två som fair and square släpper handskarna och går ska det inte bli någon avstängning tycker jag. Det är fulare och åka hugga med klubban. Matchstraff kanske men det ska inte vara någon avstängning. Samtidigt ... våld hör inte hemma heller. Svårt.

Kristoffer Malmström: Kommer Johan Holmqvist ha någon roll i Almtuna under den kommande säsongen? Har sett att han varit med på en del träningar. Målvaktstränare? Assisterande tränare?

– Han har varit med ibland och vi har bara sagt att kan han vara här och fylla upp för Micce (målvaktstränaren Andreasson) när han är borta är det bra. Kanske att de kan ersätta eller komplettera varandra på nåt sätt.

Carl Bengtsson: Hur många miljoner har du på banken egentligen efter dina år i NHL?

– Jag har nog så att jag klarar mig.

Carl Bengtsson: Om du skulle beskriva ordet talang, vad skulle du säga då?

– Talang för mig är att ha lätt för sig. Att få korta instruktioner och sedan snappa upp det. Sedan kan jag tycka att det också är en viss talang att orka träna. Många tar sig till en viss nivå, men talangen tar dem inte hela vägen hela vägen. Ska man högst upp behövs det lite av varje.

Anders Rundal: Om ni inte lyckas signa Daniel Widing efter 30/9, finns det planer på en annan forward med samma kaliber eller väntar man till november, december, januari och ser vad som händer med truppen i övrigt?

– Det där hänger ihop med skador och framgång. Får vi en dålig start eller skador blir det mer akut. Sen kan det alltid bli snabba ryck, det är lite den världen vi lever i. Widing har en sån spelstil som jag tror skulle passa in i allsvenskan. Han är rivig och slitig och kan gå in i trafiken. Jag tror att han skulle kunna göra nytta hos oss. Han har varit med ett tag och kan få saker att hetta till lite grann.

Anders Rundal: Vad är viktigast, under de närmaste 2-3 åren, att lägga era begränsade resurser på? Ett lag i J20 superelit eller den sportsliga organisationen i klubben vid sidan av trupperna?

– På sikt ska man ha ett lag i superelit. Det tycker jag. Då får man hit lite bättre råmaterial. Men då måste övriga organisationen också hänga med. Kan vi få mera publik på matcherna kan vi göra en större satsning på juniorerna också.

Lars Ericsson: Hur är det att vara tränare till din egen son?

– Jag har ju haft honom på hockeyklasser sedan han var 12, 13 år. När jag är i hallen är jag tränare och hemma är jag pappa. Jag har inga stora problem att skilja på det.

Lars Ericsson: Önskar du att du hann spela tillsammans med honom?

– Det hade varit lite häftigt, man jag är tyvärr lite för gammal.

Anders Rundal: Alla lag tycks vilja spela en aggressiv och högt forecheckande hockey. Vad är det egentligen som gör skillnaden mellan alla lagen i hockeyallsvenskan?

– Alla spelar i stort sett likadant. De handlar om vilka som gör det bäst helt enkelt, vilka som har bäst tålamod och är noggrannast med pucken och så vidare. Det som vi har haft problem med nu är att vi tappat puck och bjudit motståndarna på omställningar. Förra säsongen var Timrå det mest konsekventa laget. Men ska du lyckas hela vägen måste du ha individuell skicklighet, som (Jonathan) Dahlén, eller ett bra powerplay.

Kristian: När kommer Almtuna nå SHL? Och kommer du vara kvar som tränare då?

– Det är svårt att säga. Tittar man på vårat lag skulle vi kunna vara däruppe och hota nu. Börjar man bygga en arena som man kan spela SHL-hockey i är det också en viktig grej. Då får man ett tidsperspektiv på det och kanske fler vågar satsa på oss. Men att gå därifrån vi är nu till SHL är ett jättekliv. Det är bara att titta på kontoret, det är inte så många som jobbar i Almtuna.

Carl Bengtsson: Vilket är ditt bästa minne från tiden i NHL?

– När jag var med i Allstar-matchen, 2001, var ju ett fint minne. Det var en uppskattning på att man gjort något bra. Sedan var ju första matchen väldigt speciell. Vi mötte Chicago hemma och Jeremy Roenick körde över mig i första bytet. Och så gjorde jag ju mål i första matchen också, på Ed Belfour. Vi torskade med 6–5.

UNT: Har Tony Mårtensson motsvarat förväntningarna ni haft på honom så här långt?

– Det är en liten process för honom att spela allsvensk hockey. Det går ganska fort och det kan komma spelare här och var. Han har bidragit mycket med bra inställning och bra proffsighet och jag tror att han kommer att växla upp när det blir tävlingsmatcher. Det är lite svårare att få lite äldre spelare sugna på träningsmatcher.

UNT: Vilken Almtunaspelare får årets genombrott?

– Jag tror på Alexander Lunsjö. Han kommer att vara bra för oss. Han är lite gubben i lådan, irrationell och kan göra det oväntade. Han kan göra sin grej men även köra över motståndare. Han har sett bra ut.

UNT: Vad har ni i laget satt som målsättning den kommande säsongen?

– Givetvis att få spela vidare efter serien. Att sluta topp åtta och att få gå in i en slutspelsserie med poäng.