Rospiggarna har vilat i ett par veckor eftersom laget kom tvåa i grundserien och kvalificerade direkt för semifinal.

Inte oväntat vann Smederna – som är regerande mästare – enkelt i kvartsfinalen mot Indianerna. Nu ställs Rospiggarna mot Eskilstunalaget, som börjar hemma på tisdagskvällen.

Då väljer Mikael Teurnberg att slänga in en joker i laget.

Den unge ryssen Gleb Chugunov, som slog igenom på allvar under lag-VM förra året, kör nu sin första match för Rospiggarna. Han hade säkert debuterat tidigare om det inte hade varit för benbrottet han ådrog sig under våren/sommaren.

– Jag hade velat köra honom tidigare, särskilt på lite större banor, men så bröt han benet och skadan läkte inte som den skulle, säger Teurnberg, som under Chugunovs skada tog in polacken David Lampart i truppen, som dock inte fick åka någon match.

Nu är alltså Chugunov tillbaka. Han körde för sitt polska lag Wroclaw i söndags och tog 4+1 poäng från reservplats. Då ska man veta att motståndet var Leszno med förare som Sajfutdinov, Hampel, Piotr Pawlicki, Smektala och den nye GP-åkaren Kolodziej.

– Han (Chugunov) är åksugen. Han har skickat videofilmer när han kör och har tränat hårt, säger Teurnberg.

Men att plocka bort Masters, det är ändå ett vågat beslut. Eller?

– Man måste chansa, eller chansa och chansa ... Han har åkt JVM på banan i Eskilstuna, som är en stor gasarbana, men okej, allt är väl ändå en liten chansning. Men ingen kommer ihåg en fegis, säger Teurnberg och skrattar.

Chugunov går in på reservplats tillsammans med Tero Aarnio, men Smedernas reservpar ser starkt ut – särskilt Pontus Aspgren har åkt bra.

Men får ändå betrakta Gleb Chugunov som en joker. Ingen vet egentligen var han står formmässigt trots den relativt fina comebacken i Polen.

– Det är en hungrig förare och sådant kan betala sig, säger Teurnberg.

Sam Masters blir alltså petad. Det var förstås Teurnberg som ringde Masters och sade att han inte får någon körning i Eskilstuna.

– Det var väl egentligen inte något svårt beslut. Hade matchen körts i Hallsta, som är en liten bana, så hade jag kanske tänkt annorlunda. Men nu älskar Chugunov stora och vida banor.

Hur det blir till returmatchen på HZ Bygg Arena nästa tisdag är inte klart. Det hänger med största sannolikhet på hur det går för Chugunov i Eskilstuna på tisdagen.