Det var snabba ryck för Yussuf Saleh. På måndagsmorgonen var han fortfarande klubblös och väntade på utländska klubbars anbud. Några timmar före transferfönstrets stängning var han klar för Sirius och redan förmiddagen fanns han på plats under lagets träning på Löten.

– Det går fort ibland, säger Yussuf Saleh.

Han hann visa upp sig mycket på sitt första träningspass med laget, och av första intrycket att döma så kommer Saleh att tillföra Sirius en hel del bra.

– Det är en riktigt bra fotbollsspelare. Han kan ta sig förbi sin kille en mot en och tanken är att han ska kunna gå in direkt och leverera, säger Sirius vd Ola Andersson, som var med och värvade samme Saleh från Vasalund till AIK 2008 under sin dåvarande roll som sportchef i Solnaklubben.

– Det var Ola och ”Tolle” (Thomas Lagerlöf) som gjorde att min fotbollsdröm gick i uppfyllelse en gång i tiden, säger Yussuf Saleh, när UNT möter honom efter sin första träning med laget.

Varför blev det Sirius för dig?

– Jag är god vän med Stefan Silva och jag hade kontakt med Ola Andersson redan när jag skrev på för Syrianska i våras och de visste att jag bara skrev på för dem fram till sommaruppehållet, säger Yussuf Saleh.

– Jag har inte haft någon kontakt med Syrianska efter sommaruppehållet, men jag hade ett par anbud från utlandet, men det drog ut på tiden och jag ville inte riskera att stå klubblös nu när transferfönstret i Sverige skulle stänga.

Stefan Silva hymlar inte om sin gode väns fotbollskunskaper.

– Han har alla kvaliteter att bli en publikfavorit. Han är absolut topp tre av super­ettans snabbaste spelare och han har en grym vänsterfot. Han kan gå förbi sin kille en mot en när han vill, säger Stefan Silva.

– Det är min största styrka, säger Saleh själv.

– Jag är här för att bidra med det jag är bäst på; att slå min spelare och assistera till Stefan och Moses (Ogbu) och dem.

På fredag borta mot Varberg blir det debut i Siriuströja nummer 18. Om det blir 90 minuter återstår att se.

– Det beror nog på hur träningsveckan går, men jag är inte här för att sitta på bänken i alla fall, säger Yussuf Saleh.