Kan ha kostat den allsvenska platsen

Orkar Uppsala hela vägen in till allsvenskan efter dubbla förluster? Känslan efter matchen mot Umeå är att champagnen får stå på kylning till 2020.

Orkar Uppsala undrar Daniel Meisels?

Orkar Uppsala undrar Daniel Meisels?

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2019-10-12 16:33

Att förlora mot Umeå i sig är ingen katastrof. Det är by far det bästa lag jag har sett Uppsala möta den här säsongen och det var helt klart en nivå upp. Uppsala hade sina, om än få, lägen där Beata Olssons skott över i samband med Cornelia Kapocs hörna var den bästa chansen. Sett till de 90 minuterna var det dock inget snack. Umeå var tyngre, bättre, starkare och mer allsvenskt.

I min lilla kalkyl jag gjorde inför slutstriden hade jag räknat med förlust för Uppsala mot Umeå. Det jag dock inte hade räknat med var förlusten mot Lidköping i förra omgången. Den förlusten kan bli riktigt dyr. Som läget är just nu kan den ha kostat den allsvenska platsen. 

Läget nu är ganska glasklart. Uppsala behöver vinna sina två matcher, men frågan är om det ens räcker. Nicole Modin gav Uppsala hopp när hon satte kvitteringen i derbyt mot Hammarby någon timme efter slutsignalen på Löten, men Emma Janssons straffmål kort senare gör läget tufft för Uppsala. Man har det inte längre i egna händer och nu måste man förlita sig på att BP tar poäng mot Hammarby i nästa omgång för att hoppet ska leva. 

BP har varit bra i höst, inget snack om saken. Kontraktet är dock sedan länge klart och frågan är hur man tar sig an derbyt mot Hammarby. Det finns en hel del prestige mellan spelarna, det talar för Uppsala. Med tanke på att Hammarby kan säkra den allsvenska platsen redan på Grimsta lär det dock komma en hel del supportrar, något som så klart talar för Hammarby. Att Bajen dock ställs mot just BP tror jag ändå är bra för Uppsala. 

Det är Hammarbys del, men samtidigt undrar jag som sagt om Uppsala kommer att orka hela vägen in i kaklet? Man har gjort en fantastisk säsong på alla sätt och vis, men samtidigt slitit väldigt hårt på en startelva som spelat i princip varje match. Vid sidan är bänken tunn där Hanna Nordström, som såg så lovande ut under våren, inte spelat en match på grund av skada i höst och missar resten av säsongen. Det gör också försäsongens utropstecken Angelina Thoreson och Hanna Lundell fick lägga ner säsongen och lämna laget redan i somras. Vad har Uppsala att sätta in framåt? Ja, det är väl Thea Barkfeldt men annars är det tunt. För tunt för att störa Umeå och frågan är om det inte är för tunt för att störa Hammarby också i en eventuellt avgörande match. Det påminner lite om Uppsalas läge inför sommaruppehållet då man hade kunnat gå upp på allsvensk plats vid tre segrar, men i stället inte vann en enda match. Det har man inte råd med nu utan seger på lördag mot Mallbacken är ett måste. Spelmässigt är man bättre, mentalt också, men frågan är om truppen orkar som sagt. 

Nu måste Uppsala kräma ur det sista man har, sätta de där bollarna på Korhonen och be en stilla bön för BP. Striden är inte över än, men den blev bra mycket tuffare under lördagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!