Västerås SK vs Skutskär och Villa Lidköping vs Västerås SK. På lördag avgörs SM-finalerna i bandy på Studenternas.

När bandyfesten var tillbaka i Uppsala förra året blev framför allt damernas SM-final en klassiker där Skutskär spelade sin första SM-final någonsin mot de femtonfaldiga mästarna AIK.

5 198 personer såg på – en ny rekordpublik för dambandyfinalen. På lördag ska ännu fler se damfinalen. Alla personer under 18 år får nämligen fri entré när Uppsala kommun satsar på kringaktiviteter i samband med damfinalen.

– Vi hade en väldigt lyckad damfinal förra året och vi vill såklart spinna vidare på det. Idrotts- och fritidsavdelningen på Uppsala kommun har gjort en satsning för att locka ännu flera barn och ungdomar till Studenternas, säger Ola Rosén, projektledare för Bandyfinalerna i Uppsala.

Före och under damfinalen kommer Uppsala kommun bland annat att arrangera allsång, ansiktsmålning samt olika prova-på-aktiviteter.

– Vi är glada att genom denna satsning också göra det möjligt för våra barn och unga att också ta del av bandyfesten i Uppsala. Ett av våra fokusområden är jämställdhet för en framgångsrik idrott, och där ligger en satsning på damfinalen helt rätt, säger Josefine Åhrman, Uppsala kommuns idrott- och fritidschef.

Att det dessutom är just Skutskär och VSK i finalen bäddar för extra stora klackar. Torsdagens pressträff präglades av positiva ordalag.

– Vi vet att det kommer att bli ett nytt publikrekord, det lovar jag nästan säga, säger Skutskärs tränare Johanna Pettersson.

– Alla som var här och kollade i fjol kommer att komma tillbaka och dessutom ta med sig en vän. Rapporterna är att det kommer att vara mycket mer folk än i fjol, det är läckert.

Skutskär var i sin första final förra säsongen och vann guld direkt. VSK å sin sida har en final tidigare, men aldrig vunnit guld.

– Att det blir mycket folk förstår vi och det blir en större utmaning för Skutskärs klack i år jämfört med mot AIK förra året. Det är kul för svensk bandy överlag att vi får så mycket folk på en damfinal. Det kommer att bli mycket Västeråsare, det kan ni räkna med, säger VSK:s tränare Olle Wiberg.

Väder och vind är ett kärt samtalsämne folk emellan och sportens värld är inget undantag. Medan herrfinalen riskerar att bli kall och grå och något av ett karaktärsprov för såväl publik som spelare, ser damfinalen ut att bli en pangfinal – i nio plusgrader och solsken.

– Det kommer att vara varmt, men vädret spelar mindre roll för oss spelare. Vi kommer att göra det vi ska göra, även om det skulle vara regn, sol eller blåst, säger VSK:s lagkapten Malin Persson.

Bandyn är den enda stora lagidrotten i Sverige som alltid har avgjorts genom en enda match och när sportens egen ”superbowl” är tillbaka på Studenternas igen är upplägget lika klart som tidigare – 2x45 minuter ska avgöra en hel säsong.

– Förra året ramlade vi fram till en final och ramlade fram till guldet. Då hade vi stolpe in och lite tur måste vi erkänna. Nu har vi mer spelat oss fram till den här finalen. Det är den stora skillnaden, säger Skutskärs tränare Johanna Petterson.

– Vi kommer att gå all in och lite till. Det är bara en match kvar och det är stor skillnad mellan att vinna och förlora en final. Vi är på det klara; Vi kommer att göra allt för att ta det här guldet.

Studenternas IP har byggts om och har kapacitet för drygt 19 500 åskådare. Herrfinalen mellan VSK och Villa Lidköping ser ut att spelas inför fullsatta läktare. Villa har aldrig vunnit SM-guld medan VSK är mesta mästarna med tjugo SM-guld.