Vill du bli grym på en idrott – träna flera olika. Det är ledmotivet för den satsning som Riksidrottsförbundet (RF) har lanserat under hösten. UNT går på djupet i ämnet med hjälp av flera lokala profiler. Nu berättar Upsala IF:s diskusstjärna Vanessa Kamga om sin uppväxt som innehöll både tennis, dans men framför allt basket.

Uppväxten i Gävle handlade om idrott. Vanessa Kamga kommer från en familj där idrotten alltid har stått i centrum. Från tidig ålder började Vanessa med dans, tennis och basket – på en och samma gång.

– När jag var sex, sju år hade jag minst två aktiviteter och från fjärde klass växte det till tre. Jag spelade tennis, dansade och under samma period började jag spela basket.

Artikelbild

| Vanessa Kamga kom till elitidrottsgymnasiet i Uppsala som basketspelare – gick ut som diskusstjärna.

Schemat var tätt – men inget krockade.

– Allt var faktiskt på olika dagar, men om det hade krockat hade jag säkert börjat med någon annan sport. Det var bara kul att idrotta, oavsett idrott. Jag tränade minst fyra dagar i veckan, säger Vanessa Kamga.

Sedermera tog basketen över. Vanessa spelade för både Ockelbo och Gävle Tjäder.

– När jag började i årskurs sex spelade jag bara basket och då spelade jag basket både i skollaget, i mitt hemmalag i min ålderskull samt i ett äldre tjejlag. Då var det bara basket som gällde. Samtidigt som jag spelade basket tre, fyra gånger i veckan kombinerade jag det alltid med olika sorters gruppträning, som spinning och liknande.

Artikelbild

UNT 10 oktober.

Det brinnande intresset för basketsporten fick henne att lämna familjen och flytta från Gävle till Uppsala och elitidrottsgymnasiet på Celsiusskolan. Men där och då bytte Vanessa Kamga sport – igen.

– Det blev inte som jag hade tänkt mig på skolan och tröttnade på basketen ­efter ett tag. Jag ville ju fortsätta idrotta och träna, men visste inte riktigt med vad.

Hennes mamma föreslog att hon skulle prova på fri­idrott och kastgrenar eftersom hon var duktig på kulstötning som ung.

− Jag tyckte att det lät kul, så jag pratade med friidrottstränarna på skolan och sedan blev jag kvar helt enkelt.

Inte bra kvar, utan också bäst. På kort tid blev Vanessa Kamga en av Sveriges bästa diskusskastare i sin ålder och nu rankas 19-åringen som en av Sveriges allra bästa diskuskastare. I augusti var hon uttagen till EM i Berlin efter att ha kastat över 57 meter. Det går fort ibland – och Vanessa Kamga tackar sin mångsidiga bakgrund för framgångarna.

– Jag kommer från en bred idrottsbakgrund och känner att jag har blivit träningstålig. Dessutom kunde jag börja på en högre nivå direkt inom friidrotten än om jag hade börjat med friidrott från noll när jag var femton. Jag började friidrotta när jag var 15 år och bara några år senare är jag bäst i Sverige ...

Vanessa Kamga var vad hon vill och hon är emot en tidig specialisering.

– De flesta tror att man ska ha hittat sin rätta grej när man är femton, sexton år. Så är det inte alltid och man ska inte behöver känna sig stressad över det, säger Kamga som dock lyfter fram friidrott som den ultimata sporten.

– Friidrott är ju fler idrotter i en och är en av de bättre sakerna du kan hålla på med när du är ung. Det är dessutom ett superkomplement till all annan idrott. Här springer du häck, hoppar längd, kastar spjut ... Det är stor skillnad att träna friidrott till hundra procent som ung än om håller på med en lagidrott till hundra procent. Träningen är så olika.

Så, hur lyder ditt recept för att lyckas inom idrotten?

– Först och främst; Att man tycker att det är skitkul, att man verkligen älskar det och att man drivs av att vilja bli bättre. Och att man vågar tro att man tror att man kan bli bättre, oavsett vad folk tycker och tänker.

Fotnot: Under hashtaggen #minandraidrott har Riksidrottsförbundet under hösten lanserat sin nya satsning som påpekar vikten av hålla på med många olika idrotter som ung. UNT lyfter fram lokala profiler i ämnet.