Den 8 november 2015. Lukas Jonsson hade suttit på bänken hela säsongen när plötsligt Andreas Andersson skadade sig i den andra och avgörande kvalmatchen till allsvenskan. Hastigt och lustigt kastades Lukas Jonsson in vid Siriusledning 1–0. I andra halvlek kunde Dan Keat överlista Jonsson med ett distansskott, ett skott som grusade Sirius allsvenska drömmar och gjorde att Falkenberg höll sig kvar i allsvenskan. Under onsdagen möts lagen igen för första gången sedan kvalet.

– Det var den riktiga debuten för mig. Jag fick spela 60 minuter eller vad det var, men sedan kryssade vi och förlorade kvalet. Det var väldigt blandade känslor i bussen hem och man har blandade minnen också därifrån, säger Jonsson.

Jonsson tog sedan över som etta mellan stolparna 2016, men fick sedan stå till sidan för Josh Wicks året efter. I fjol inledde han som utlånad till Norge och kom tillbaka efter sommaren för att ta över efter just Wicks som blev dopningsavstängd. Inför årets säsong såg han länge ut att vara förstavalet, men Sirius valde att värva in John Alvbåge sent. Inför premiären mot Kalmar var tanken att Alvbåge skulle spela, men en skada gav Jonsson chansen. En chans han har tagit.

Artikelbild

| Jonsson efter den där kvalmatchen mot Falkenberg 2015.

– Det var en skada på John så man hade inte så mycket tid att reflektera över vad som hade hänt egentligen utan det var bara att ställa in sig på att spela ganska snabbt och det har gått ganska bra.

Det känns som att dina aktier är starkare än någonsin?

– Det hoppas jag. Jag känner mig bättre än någonsin och lär jag mig för varje match som går. Jag hoppas att tränarna ser det också, att de ser att det går framåt.

Jonsson ligger med i toppen vad gäller räddningsprocent i allsvenskan efter fyra matcher och är även den målvakt som räddat flest skott hittills med sina 16 räddningar.

– Det är bra att man får rädda, men sedan hade vi helst inte släppt till något. Nu gör man skäl för lönen, det är ju bra.

Vad säger du om din egen start?

– Den har varit okej. jag känner att det blir bättre och bättre för varje match som går, jag lär mig så mycket för varje match.

Mot Malmö FF i lördags stod Jonsson för en fin insats, kanske hans bästa någonsin i Siriuströjan.

– Det är svårt att ranka matcher, jag hade någon när vi gick upp där 2016 som var väldigt bra också men Malmömatchen var okej, absolut.

Bara okej?

– Jag vet inte om det är som målvakt eller person, man tittar mest på vad man hade kunnat göra bättre. Allt från en liten mottagning till något inlägg, det är de små detaljerna. Jag tycker att man ska ta alla skott, även om den sitter i krysset, säger Jonsson.