I december var Isac Blomqvist nere i Spanien vid racingbanan Circuit de Barcelona-Catalunya för att testköra för det racingteamet MP Motorsport.

– Det var första gången jag satt i en formel bil. Jag fick in lite varv och fick känna på bilen – det är så klart svårt första gången. Det är en helt annan bil – den är mycket större och starkare, säger Blomqvist.

Under testerna lyckades 16-åringen uppenbarligen prestera. Det blev nämligen ett kontrakt med det holländska racingteamet som innebär att han kommer att köra för dem under 2018.

– Det känns jättebra att ta steget uppåt i motorsportskarriären och få lämna kartingen bakom mig. Det här är det första steget upp mot formel 1 och större bilar. Att börja med nya bilar i ett nytt team blir som att börja om från början.

16-åringen berättar att han ser det som en väldigt bra serie att fortsätta att utvecklas i. Han kommer att köra i en serie som heter SMP F4 NEZ Championship. MP Motorsport är regerande mästare i serien och teamet har även förare i Formel Renaul 2.0, GP3 och Formel 2. Totalt under säsongen körs det 21 race ute i världen.

– Tävlingarna går främst i Ryssland, men även i Holland och Estland. Det blir tre race per helg så det blir mycket körning vilket är perfekt.

I början av maj avgörs den första tävlingen

– Då gäller det att få ihop alla bitar. Det är en del saker som jag inte behövt tänka på i karting men som jag måste få in känslan för nu. Till exempel: det gäller att köra på ett sådant sätt att man inte överhettar däcken och se till så att man inte pressa bilen för mycket.

Målet med säsongen är glasklart.

– Det är att vinna den här serien. Teamet har bra förutsättningar och bra material.

pontus.stark@unt.se