Brytningen från superligan ser allt mer ut att vara ettfaktum för en rad av nuvarande ligaklubbar på herr- och damsidan. Under fredagen går tiden ut för superligaklubbarna att anmäla sig till nysatsningen Premier Floorball League, PFL, och strax innan deadline hade tio lag anmält sig på herrsidan och åtta på damsidan. Storvreta på herrsidan och Sirius på herr- och damsidan har valt att inte anmäla sig till nästa säsongs superliga, SSL, och tänker sig spela PFL, som är under bildande. Ytterligare ett par klubbar är dessutom på väg in med anmälningar.

– Vi är tillräckligt många för att starta igång, vi har nått vårt mål, säger Storvretas försäljnings- och marknadschef Hannes Öhman, en av de drivande i frågan om en ny från förbundet fristående liga.

Att det är några föreningar som ännu inte anmält sig handlar enligt Öhman om två saker. Dels är det vad som händer med olika kommunala bidrag och dels är det "RF-frågan".

– Det handlar om huruvida man kan få sanktioner om illojalitet mot Svenska innebandyförbundet. Men vi har RF-jurister som tittar på det, säger Öhman.

Många av toppklubbarna på herrsidan har anmält sig till PFL, som Storvreta, Falun, Mullsjö och Linköping. På damsidan har topplagen Iksu och Kais Mora valt att gå den andra vägen, de väljer fortsatt spel i SSL.

Påminnelsetiden för att anmäla sig till nästa års SSL har skjutits upp till fredag 15 februari då Svenska innebandyförbundet har bjudit in till ett nytt informationsmöte för föreningarna den 13 februari.

Anledningen till att klubbarna nu ser ut att bryta sig ur det ordinarie ligasystemet är ett missnöje, som pågått under ett antal år, om de kommersiella rättigheterna. Klubbarna vill kunna styra över dessa då de anser sig kunna sluta bättre gemensamma avtal.

– Vi känner en framtidstro för det här. Och det finns inget tillmötesgående från förbundets sida, säger Öhman.

Enligt honom erbjuder förbundet klubbarna 49 procent i delägarskap i ett gemensamt bolag som ska jobba med bland annat kommersiella rättigheter.

– Vi kan inte acceptera det. Som alternativ har vi ju en liga som har 100 procent, säger han.