På torsdagen fick Uppsala Basket grönt ljus från Svenska Basketbollförbundet och Migrationsverket. Guarden Jalen Jenkins får spela i fredagens hemmamatch.

– Det känns jätteskönt. Nu kan vi se vad han tillför laget redan imorgon och sedan göra små justeringar utefter det så att han snabbare kommer in i laget, säger tränaren och sportchefen Kevin Gaines.

Gaines är nöjd med vad han har sett av Jenkins på träningarna.

– Det är en väldigt smart basketspelare och det är kul att han redan hittat kemi med resten av laget. Sedan kan det ta lite tid innan vi hittar varandras roller.

Amerikanen kommer närmast från spel i den isländska ligan.

– Jalen är jättetaggad för att spela och jag känner inte att jag behöver matcha in honom. Han kommer direkt från Island och är i matchform så vi kommer använda honom så mycket som möjligt om det hjälper oss att vinna matchen.

Jalen Jenkins landade i Uppsala den 18 januari och har nu hunnit bekanta sig med staden i drygt en vecka.

– Jag har kört hårt på träningarna och har lärt känna dem i laget bättre, säger 23-åringen.

När det gäller beskedet att han kan spela imorgon säger amerikanen så här:

– Det känns toppen – jag fick ju inte spela i den första matchen och det är aldrig bra att miss två matcher i rad. Jag är redo att spela med mina nya lagkamrater i en ny liga, säger Jenkins.

Fredagens motståndare BC Luleå förlorade sin senaste match mot Norrköping Dolphins. I och med det så tog norrbottningarnas segersvit på tio raka vinster slut.

– Det är ett fantastiskt basketlag. De är regerande mästare och har hot på alla positioner. Något som jag tycker de inte fått tillräckligt mycket beröm för i år är deras defensivt – där imponerar man.

Skadeläget i Uppsalalaget är som följer: Linus Brandin saknas sedan tidigare och det är osäkert om Rhys Carter kommer till spel.

– Han har fått ett väldigt litet bakslag och vi vill inte ta några risker. Vi får se om han är redo tills imorgon, säger Kevin Gaines.