– Det är fantastiskt! En dröm har gått i uppfyllelse, säger Lars S Björndahl i Funbo MS, som är klubbens talesman när det gäller VM-arrangemanget.
VM-finalen, som avgörs i två tävlingar, kommer att köras på Studenternas IP lördag 31 mars och söndag 1 april.

Som UNT har berättat tidigare så hade det internationella förbundet (Fim) långt gångna planer på att ge Funbo MS och Uppsala arrangörsskapet. Men det var först i går som det definitiva beskedet kom.
– Man kan ju aldrig vara helt säker även om jag hade fått starka indikationer på att vi skulle få VM-finalen, säger Lars S Björndahl.

Ett av Funbos mål är att VM-finalen stannar i Uppsala – och man har goda förhoppningar om att det blir så.
– Gör vi ett bra arrangemang och får en stor publik så tror jag att Fim är intresserade av att låta det här växa till sig i Uppsala, säger Björndahl.

Vad kommer att hända nu?
– Vi ska formalisera samarbetet med bandyfinalens evenemangsbolag och sedan ska vi bilda en organisatuionskomitté med folk från Funbo MS, Svemo, evenemangsbolaget och någon ledamot från Uppsala kommun.

Hur mycket publik räknar ni med?
– Jag skulle bli oerhört glad om vi fick 10 000 det första året. VM-finalen i isracing lockar alltid mycket folk nerifrån Europa. Tyskar och österrikare, men även danskar och engelsmän, brukar åka långa sträckor för att se finalen. På sikt är nog 15 000 en realistisk siffra, säger Björndahl.

Nästa år spelas den sista SM-finalen i bandy på Studenternas, därav det relativt sena datumet för VM-finalen i isracing.
– Om VM-finalen skulle stanna i Uppsala, vilket vi hoppas, kan vi köra tävlingen tidigare när vi inte behöver ta hänsyn till bandyfinalen, säger Björndahl.

10 000 åskådare – för inte tala om 15 000 – kräver de extra läktare som bandyfinalen har. Vid Erik Stenlund Championship nyligen användes den ena av bandyns kortsidesläktare.
– Vi ska sätta oss ner och titta på läktarbiten, säger en mycket glad och nöjd Lars S Björndahl.