De senaste åren har antalet utövare i fotbollsklubbarna minskat i Sverige. Särskilt drastiskt har tappet skett i åldersspannet 16–25 år, där många i stället för organiserat spel valt att aktivera sig med Korpen eller att gå till gymmet. För att vända den trenden initierade svenska fotbollförbund under 2015 projektet ”Fler ska spela fotboll längre” där Uppland blev försöksdistrikt under ett år.

Nu har den tiden passerats – och en tolvsidig sammanställning samt en kortare film har skickats in till förbundet med exempel på förslag, som de sju klubbarna som deltagit i projektet, har genomfört.

– Jag är tacksam för det engagemang som de deltagande föreningarna har visat, som med sin verksamhet är bra exempel på samhällsnyttan med idrotten. Sedan visar flera av klubbarnas exempel på hur viktigt det är att ta tillvara individens intressen för att få flera att spela längre, säger Niklas Malmfors som är styrelseledamot i Upplands fotbollförbund och som varit projektägare för Fler ska spela fotboll längre.

Två föreningar som lyfts fram av Malmfors i projektet är Lagunda AIK och Upsala IF. De senare har bland annat arbetat för att få in nya spelare i föreningen som inte tidigare har spelat fotboll organiserat. Bland annat genom att anordna ett spontant fotbollsfritids på Ekebyvallen vissa eftermiddagar.

– Det har skett på ideell basis där vi har stått för ledare. Sedan har barnen fått komma dit efter skolan och spela om de vill. På det här sättet har vi lockat både nybörjare och de som bara vill hänga där, och vi vill på sikt integrera dem i våra befintliga lag, säger UIF:s ordförande Mikael Madeon som vidare berättar att det finns planer på att öppna en ordinarie fritidsverksamhet i fall det löser sig med lokaler.

Lagunda AIK har haft ett liknande tänk på Åvallen i Örsundsbro där klubben har sin verksamhet. Två fredagar i månaden har klubben, tillsammans med Svenska kyrkan, anordnat ungdomskvällar med aktiviteter som spontanfotboll, innebandy, kubb och haft en kiosk öppen i klubblokalen.

– Vi vill bredda vår förening med så många ungdomar som möjligt av dem som bor i Örsundsbro, och där känner vi att vi har lyckats bra då vi haft 50–60 barn med på de här träffarna där många inte har spelat fotboll tidigare, säger Thomas Ulväng som är ordförande för Lagunda AIK:s samtliga sektioner.

Inom kort kommer rapporten att läggas ut på svenska fotbollförbundets hemsida, liksom en video med Lagunda, som underlag för fler föreningar att ta efter.