Sirius gjorde som i fjol: förstörde chanserna redan under hösten.

Sirius såg ut som en avstigningskandidat under hela hösten. Förlust efter förlust.

Sedan kom vändningen – och som den kom. Sirius har vunnit – och tagit poäng – av topplag efter topplag. Som Sirius har uppträtt under de senaste veckorna är det ett lag som skulle kunna ha hävdat sig i ett slutspel.

– Jag tror inte att Iksu hade vågat välja oss, säger tränaren Niklas Johansson efter uddamålsförlusten mot Rönnby.

Dalen slog Malmö efter förlängning och detta gav Sirius chansen.

Om Sirius hade vänt och vunnit efter ordinarie tid så hade man haft en mycket bra slutspelschans eftersom spelprogrammet såg gynnsamt ut.

– Det känns lite tomt nu, konstaterar Johansson.

När Siriusspelarna gick in till pausvila efter den andra perioden var det avgjort i den andra matchen – Malmö–Dalen 2–3 efter förlängning.

– Jag visste resultatet men valde att inte berätta det för spelarna. Det var tre poäng som gällde, vi var tvungna att vända och vinna och jag tycker att vi gjorde ett bra försök, säger Siriustränaren.

Men det som hände var att Rönnby tog vara på ett par kontringar. Visserligen gjorde Sirius 3–4 och senare 4–5, men var aldrig nära att ta tre poäng.

– Jag var inte nöjd efter två perioder. Vi kunde inte fortsätta på det sättet, vi fick inte tag i deras försvarsspel och bestämde oss för att sätta en högre press, och vi bjöd verkligen till men tyvärr räckte det inte, säger Johansson.

Visst var det besvikelse i Sirius, men ändå tog sig spelarna tid att svara på frågor från ett flicklag från Frötuna. Det är stort med tanke på att man precis missat chansen att gå till slutspel med liten marginal.

Det som Sirius måste jobba på är säsongsinledningarna. En normal start i höstas och laget hade varit i slutspel nu.

– Jag önskar att vändningen hade kommit tidigare. Vi spelar bra just nu, konstaterar Niklas Johansson.

En av orsakerna till den skrala hösten kan vara att rollerna inte var hundraprocentiga. När Klara Molin och Anna Gertz gick ner på backplats så började det att vända för hela laget. Det blev en trygghet.

För Niklas Johansson är framtiden osäker. Han har fått ett erbjudande från Sirius om att fortsätta men tvekar.

– Rent sportsligt så är jag sugen på att fortsätta, men det har med tiden att göra. Vi får se hur det blir, säger Johansson, som jobbar som arbetsledare inom byggbranschen och som dessutom har en familj att ta hänsyn till.