Nu är det inte bara nästan så att man skäms. Uppsala Kommun har gjort bort sig inför hela fotbollssverige och det här är pinsamt, ett praktfiasko.

I 43 år har Uppsala väntat på allsvenskan. När det väl är dags för spel kan dock inte kommunen leverera en spelbar plan och stadens lag får flytta. Ni hör ju själva hur konstigt det låter. Sedan Kim Bergstrand kom till Sirius har det varit en kamp mot kommunen. Det är inte första gången Sirius får flytta. 2013 spelades premiären på Löten till exempel och laget har även tvingats träna i en annan kommun tidigare då Lötens gräs inte höll och blåsvart åkte till Upplands Väsby. Då har ändå kommunen lyckats komma undan. Varken norrettan eller superettan ger några riksrubriker. Nu är dock läget ett helt annat och Uppsala kommun står där med svansen mellan benen inför hela fotbollssverige. Sedan matchen mot Göteborg har man hånat och skrattat åt planen både i tidningar och i tv. Det här är en otrolig badwill för Uppsala som stad. På upptaktsträffen i just Uppsala pratade en lokal politiker om hur roligt och viktigt det var för Uppsala att Sirius hade gått upp i allsvenskan. Snacka om tomma ord.

Visst går det att prata om väder och vind, men faktum är att det går att få till en bra gräsmatta om man vill och lägger resurser på det, se till exempel Friends Arena och Stockholms Olympiastadion. Kommunen har inte varit beredda att betala det priset och facit ser vi nu. Jag förstår att det är komplicerat med tanke på att "nya" Studenternas börjar byggas i sommar, men det håller ändå inte som förklaring. Jag pratade om detta med min kollega Håkan Lundh i dagarna och precis som han var inne på så är det knappast någon nyhet att Sirius ska spela i allsvenskan. Redan i samband med att laget gick upp i superettan borde värme har lagts under gräset. Hanteringen av gräsfrågan har varit nonchalant och usel.

Det enda positiva är så klart att Sirius nu får spela på ett bättre underlag, ett underlag där man är obesegrat i allsvenskan med segrar mot både Djurgården och Norrköping. Sportsligt bra alltså, men det ska ju inte behövas.

Det som gör hela den här cirkusen extra intressant är historien om Dalkurd som ligger färskt i minne. Så sent som i somras var laget i förhandlingar om att flytta till Uppsala och Rickard Malmström öppnade stadens armar. Då fanns pengar tydligen, men inte till en duglig gräsplan. Man kan ju bara föreställa sig hur det hade blivit om Borlängelaget hade flyttat hit. För nu står det ju ställt bortom allt rimligt tvivel att Uppsala Kommun inte klarar av ett lag i allsvenskan i fotboll.

Det här är inte bara en förlust för oss fotbollsintresserade. Det är en förlust för hela staden.