Sirius jumboplats i den allsvenska tabellen är som ett öppet sår och väldigt lite talar för att det läker om det inte blir tre poäng hemma mot nykomlingarna Trelleborg.

En till förlust? Ja, då knackar krisen på Siriusdörren och då kan vårkaoset fortsätta i ett rejält höstrusk.

Det går att säga att Sirius är skadedrabbat å det grövsta, det går att säga att spelschemat har varit tufft och det går alltid att säga att ”marginalerna inte är på Sirius sida”.

Det går också att säga att det här inte håller.

Letandet efter formen har pågått sedan försäsongens start och Sirius har inte direkt bjudit på något ruggigt ryck ut ur startblocken, utan den lagmaskin som inledde den allsvenska comebacksäsongen förra säsongen står helt still och verkar inte vilja rulla igen.

Sirius har bara vunnit en av åtta matcher (1–0 borta mot Elfsborg) och det är med en stukad vinnarmentalitet Kim Bergstrand skickar in sina spelare mot Trelleborgs spelare på lördag.

Under perioder i flertalet matcher har spelet rullat på fint (som i första halvlek hemma mot AIK), men sammantaget över åtta omgångar har det sett halvknackigt ut mest hela tiden.

Anledningarna varför det ser ut som det gör är förstås flera. Bland annat har inte Sirius lyckats ersätta de tomrum som blev när trogna nyckelspelare försvann och den ekonomiska kostymen har inte heller vuxit i tillräckligt snabb takt för att Sirius ska kunna etablera sig som en klubb i mittens rike.

Situationen är ny för Sirius som förening, men också för Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, som efter sex säsonger som tränare i Uppsala inte vet hur det känns att tillhöra bottenskiktet av en serie. Bergstrand har dock minnen av att ha gjort en liknande resa som tränare för Brommapojkarna när han tog upp klubben till allsvenskan 2008, lyckades rejält under år ett (2009) för att få det betydligt tuffare under år två (2010). Då fick Bergstrand till och med sparken och BP åkte sedermera ur allsvenskan.

Så långt ska det förstås inte behöva gå i Sirius. Kvalitet finns för att hålla lag som Brommapojkarna, Trelleborg, Dalkurd bakom sig och individuell skicklighet finns hos spelare som Shkodran Maholli, Moses Ogbu, Stefano Vecchia, Omar Eddahari, men det gäller att få ut den på planen i dessa matcher. Och, förstås, få ut spelarna på planen. Till den redan långa blåsvarta frånvarolistan lägger vi till en avstängning på Axel Björnström.

Siriusskeppet tar in vatten och trots att spelarna som spelar öser på, är de för passiva, och ofta har de spelat till en stillastående spelare i stället för en som kommit i fart.

Potentialen finns där och naturligtvis är det lättare att jobba om det blåser medvind och matchen mot Trelleborg är en sådan som kan vända vinden.

Om segern uteblir? Då kan racet bli tungt efter VM och Sirius kan hamna i superettan – med ett år innan nya Studenternas står färdigställd och med ett år innan det nya miljonstinna tv-avtalet ger de allsvenska klubbarna stora intäktsökningar.

Sade jag hur viktigt det var med det tre poäng hemma mot Trelleborg?