Club Tierp Motorpark tänkte kicka igång rallyåret 2019 med en sprinttävling på Tierp Arena under lördagen. Intresset var dock minst sagt skralt. När bara elva ekipage syntes i anmälningslistan tvingades arrangören ställa in.

– Det låg på elva anmälda när vi tog beslutet att ställa in tävlingen. Det är otroligt tråkigt och vi måste ha 60 anmälda för att över huvud taget gå plus minus noll. Det var inte ens nära, säger tävlingsledaren Jörgen Joons.

Rallyintresset har haft en nedåtgående spiral i Uppland under en längre tid, men det har aldrig funnits så få stora bilsporttävlingar i Uppland som nu. Det vill Jörgen Joons råda bot på och har därför tagit initiativ för ett gemensamt ”krismöte” med samtliga tolv motorklubbar i Uppland.

– Det är jäkligt dåligt i Uppland just nu. Vi försöker få liv i det och alla tolv klubbar ska träffas i Rasbo den 17 januari för att gemensamt komma fram till hur vi ska hjälpas åt för att vända detta, säger Jörgen Joons.

– Det fattas både åkare och funktionärer för egentligen alla klubbar i Uppland och enda chansen att lyckas är om vi går ihop tillsammans. Vi har planer att vi åtminstone ska försöka köra två rejäla tävlingar varje år genom ett samarbete. Det går liksom inte att köra som man alltid har gjort, det är 2019 och det ser annorlunda ut än det gjorde förr.

2016 arrangerade SMK Uppsala sin sista SM-rallydeltävling och där och då försvann ett flaggskepp från den uppländska rallykartan och som hittills inte kunnat ersättas.

En stor tävling är dock på uppländsk mark och dock redan planerad och den kommer att arrangeras med start och mål på Tierp Arena i september. Det handlar om en deltävling i den populära, rikstäckande, serien Svenska rallycupen som brukar locka mellan 150-200 ekipage i startlistan.

– Rasbo MK blir hemmaklubb då, men sedan kommer vi hjälpas åt allihop, säger Jörgen Joons.