Tack för underhållningen, Mondo!

Det är bara att lyfta på hatten och tacka för underhållningen. Ett silver kanske svider, men Armand Duplantis är 19 år. Jag ser redan fram emot OS i Tokyo.

Armand Duplantis fick silver i en rafflande stavfinal på VM.

Armand Duplantis fick silver i en rafflande stavfinal på VM.

Foto: Jessica Gow/TT

Krönika2019-10-01 22:02

"Jag vet att jag är en entertainer, jag vill underhålla och visa folk att jag har kul. Även om man ibland måste fokusera lite, allt är inte bara på skoj. Men jag försöker verkligen visa att jag har kul när jag tävlar".

Orden är Armand "Mondo" Duplantis och kommer från en intervju med TT samma dag som stavfinalen skulle avgöras.

Vad ska man egentligen säga om det som utspelades på Khalifa International Stadium under tisdagskvällen? Direkt efter var det svårt att hitta orden att beskriva dramat. Det är bara att lyfta på hatten och tacka för underhållningen.

Tack Silver-Mondo. Och tack Sam Kendricks.

På förhand handlade det om tre personer: Sam Kendricks (USA), Piotr Lisek (Polen) och Armand Duplantis. Inledningen av stavfinalen kändes mest som en transportsträcka till dess att trion återstod efter 5,80 och minst brons var säkrat för Mondo. Lisek försvann sedan snabbt och det handlade om den fullkomligt suverän duo.

Upsala IF:s stavstjärna valde att stå över ingångshöjden på 5,55. Alla andra hoppade och tog sig vidare. Sedan klarade Duplantis 5,70 som förste man. Tonen för stavfinalen var satt, men alla ville mer. Ända sedan Duplantis bragdhopp på fjolårets EM har siktet varit inställt på nästa nivå: Guld på VM.

Den här gången räckte det inte ända fram. Sam Kendricks var som helhet starkare och hade trots allt greppet om den här finalen från och med att han tog 5,92 i sitt andra försök. Men Mondo gav sig inte och pressade upp amerikanen på höjder av yttersta världsklass. Ibland, som den här kvällen, får det vara gott så. Det tror jag även Duplantis själv kommer känna, med lite distans.

Silver eller guld – man kan inte annat än att bli imponerad av den unge Duplantis. Nervositet och press tycks inte finnas i Duplantis vokabulär. Han var pressad att klara 5,92 och tog i sista försöket. Han var pressad att klara 5,97 och tog i sista försöket. Det är sådana insatser som gör att den unge stjärnan redan har nästlat sig in i så många svenska friidrottshjärtan. 

I och med Usain Bolts avsked från sporten för några år sedan har luckan som det största affischnamnet varit öppet att ta hand om. I Armand Duplantis finns en värdig arvtagare. En vinnarmentalitet av sällan skådat slag och en lagom spexig attityd och inställning till hela friidrottscirkusen. 

I samband med utdelningen av Daniel Ståhls guldmedalj konstaterade diskuskastaren i SVT:s studio det som är lätt att glömma bort ibland.

"Grabben är ung".

Armand Duplantis är 19 år, fyller 20 i november. Han har ett EM-guld och nu ett VM-silver. Vart ska det sluta egentligen?

Jag ser i alla fall redan fram emot OS i Tokyo nästa sommar.

Karta: Khalifa International Stadium
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!