Almtuna har fått en kanonstart på kvalserien med två raka segrar. Och båda gångerna har man tagit ledningen omgående. Mot Tranås behövde man bara två minuter på sig att spräcka nollan. I 4–2-segern över Hudiksvall tog det drygt tre minuter. Viktor Hertzberg verkade känna sig bekväm i sin gamla hemmahall och satte pucken snyggt i krysset redan efter 3.09. Hertzberg sade i en UNT-intervju inför kvalserien att han vet hur man gör mål på Magnus Åkerlund.

– Jag hade sagt till grabbarna att skjuta på plocken, säger han.

Men för säkerhets skull visade han hur det går till.

– Den satt bra. Och det var skönt att få en tidig ledning, då släpper lite av nervositeten, säger Hertzberg som tyckte att det var lite speciellt att möta sitt gamla lag.

– Jag kände lite anspänning. Jag känner ju alla i laget och hade polare på läktaren med. Synd att man inte kunde visa mer.

Alexander Lunsjö måste lyssnat lite halvnoga bara på Hertzberg instruktioner för minuten efter 1–0 satte han pucken i Åkerlunds ena kryss han med – men det andra.

– Jag visste inte att det skulle funka, säger Hertzberg och skrattar.

Almtunas drömstart var inte över där. Efter 7.09 hade Jens Jakobs styrt in 3–0. Tre Ais-mål på exakt fyra minuter. Grunden till segern var lagd och vid ställningen 4–0 efter en period fick målvakt Åkerlund ge plats åt Andreas Bosson.

Hemmalaget hängde inte med alls i den första perioden. Almtuna var starkare och inte minst var de mycket snabbare över isen. Bra backchecking gjorde att Hudiksvall inte lyckades skapa någonting, i stort sett, av värde. Men hemmalaget spottade upp sig samtidigt som Almtuna gick ned sig. Hade det inte varit för att Oscar Fröberg spelat så inspirerat i Ais-målet kunde det ha blivit ett tredje hemmamål – och rejäl nerv i matchen – i den tredje perioden.

– Inledningen tyder på att vi är redo från start. Sen handlar det om att kunna hantera en ledning. Vi måste lära oss att kunna spela av matcher vad som än händer. Det är en så jäkla skör tråd, säger Almtunatränaren Marcus Ragnarsson.