Söndagen 24 juni hade jag en insändare i UNT som fick rubriken ”En Siriussatsning med långsiktighet”. Insändaren handlade om värvningen av Robert Åhman Persson i jakten på ett nytt allsvenskt kontrakt. Texten avslutades med att det finns en handfull unga spelare i a-truppen som måste få chansen att spela sig till en plats i laget.

Knappt två månader har långsiktigheten bytts mot kortsiktighet på kvartetten Oscar Kindlund och Sherko Faiqi (norska division II-klubbar), Linus Nygren (Gusk i tvåan) samt Zacharias Faour lånats ut på obestämd tid för att ”de är i en äldre ålder där de behöver spela regelbundet”. Det låter vettigt, men hur blir verkligheten?

Jag har inbillat mig att den i stort sett dagliga träningen som de unga spelarna tillägnar sig tillsammans med övriga i a-truppen var viktigaste av allt. Där måste de unga ständigt ge sitt yttersta för att ta upp kampen med de som har givna platser i a-laget. Den konkurrensen saknas nästa helt bland spelare ett par divisioner ned i seriesystemet.

Dessutom borde det vara en självklarhet att den inlånade spelaren garanteras en position i det nya laget som motsvarar den i Sirius. När Linus Nygren debuterade i Gusk fick han agera bänknötare tills att en knapp kvart återstod i derbyt mot Strömsberg. Tala om att misshushålla med spelarkvalitet!

Den nämnda kvartetten fick få eller inga chanser alls att ta en plats i a-laget, medan de för i stort sett helt okända Mohammed Saeid och Jonas Lindberg efter några träningar fick speltid mot IFK Göteborg och Dalkurd. Det måste ha känts hårt för den ratade kvartetten.

Mycket tyder i nuläget på att Sirius, trots bakslaget mot Dalkurd, kan klara nytt kontrakt men kommer då att stå med en trupp där medelåldern ligger på närmare 30 år, och de utlånade spelarna kan få svårt att konkurrera.

Spelare som Bergman, Thörn och Benker för att nämna några lånades ut men tog aldrig tillbaka. Det gjordes inte heller Jesper Nyholm som från Gusk via superettan värvades till AIK och en ordinarie allsvensk plats innan han bröt benet.

Ska kvartetten som stängdes ute drabbas av samma Siriusöde?

Nils R Östlund, Uppsala