I helgen avgörs kvalet till elitserien. Det handlar om det obesegrade Uppsala Bois vs fyrfaldiga mästarna Kareby. Men det handlar också om en match i matchen mellan de tidigare lagkamraterna Malin Schollin och Emma Kronberg.

– Vi kommer från samma lilla ort, jag och Emma; Grängesberg i Dalarna, säger Malin Schollin, tränare för Bois.

Emma är bandylegendaren Emma Kronberg som är tillbaka på Studenternas IP.

– Jag blir lite rörd när jag tänker på att komma tillbaka till Studenternas, och jag slås av en aning vemod. Det var ju där som jag inledde karriären kan man säga, det var där vi hade landslagsläger och det är där jag har spelat ett antal SM-finaler. Om det skulle vara min sista match, så känns det lite som att cirkeln sluts.

Emma Kronberg har en imponerande bakgrund med bland annat sex VM-guld, ett silver och flertalet SM-guld – många av dem tagna på just Studenternas. 36-åringen har spelat bandy i nästan hela sitt liv.

– Ingen tror mig längre när jag säger att det här är det sista jag gör, för när det börjar närmar sig vinter igen kan jag inte slita mig. Jag gillar inte att säga definitivt nej till något, säger Emma Kronberg.

I fjol drog sig Kareby ur elitserien och började om i den södra allsvenskan som KS Bandy (samarbete med Surte BK) – och nu vill de tillbaka. För Uppsala Bois handlar det också om att ta sig tillbaka. Tränaren Malin Schollin kom till Uppsala i början på 2000-talet och spelade för Bois under många år, när laget tillhörde elitserien.

– De gånger vi spelade i den högsta serien med Uppsala Bois var det ganska tungt. Vi var ett av lagen i den ”nedre delen”. Men samtidigt var vi alltid bäst i den nästa högsta serien.

Kvalet mot Kareby avgörs inom loppet av två dagar. I Ale Surte Arena på lördagen och med en avgörande match på Studenternas på söndagen.

– Känslan jag går in med är vinst för Uppsala. Vi ska fortsätta på de bra sakerna vi har gjort hittills under säsongen. I alla matcher har vi ätit oss in i matchen och är tillslut det starkare laget, säger Malin Schollin.