Poängkungen Tony Mårtensson klev av redan efter två perioder mot Tranås (seger med hela 6–1) men beskedet på torsdagskvällen var att det mest var en försiktighetsåtgärd. Och under fredagens träning fanns Mårtensson på is. Han spelar lördagens match mot Hudiksvall. Samma sak ska gälla backen Stefan Lassen som även han klev av. Det talades först om smäll mot axeln.

– Han har varit och kollat sig och det ska inte vara någon fara. Han har fått behandling, säger Ais-tränaren Martin Gudmundsson efter fredagens lättare ispass.

Almtuna väljer att ta med junioren Teodor Nyström på backsidan och Ludvig Wallin, som under stora delar av säsongen varit i Enköping, blir 13:e forward.

För Almtuna blev det lite av den perfekta premiären. Ett tidigt ledningsmål gjorde att eventuell nervositet släppte och man lyckades gå ifrån till en komfortabel trepoängare.

– Det var en bra genomkörare med tanke på att vi inte spelat match på 12-14 dagar. Det var produktion från alla kedjorna och vi var effektiva. Det är klart att matchbilden blev lite knepig när det stod 4–0, med lite mer böljande spel, säger Gudmundsson.

Hudiksvall har ett lag som vimlar av tidigare Almtunabekantingar på backsidan i form av Simon Löf, Erik Flood och Henric Nordin. Och det finns rutin i många spelare, från såväl SHL som allsvenskan.

– Det är väl det mest rutinerade laget (av division I-lagen) CV-mässigt, säger Gudmundsson som kanske är den i Almtuna som har bäst koll på lagen underifrån i den här kvalserien.

– Det är ett lag som sätter press över hela banan, men mot Vita Hästen (förlust med 3–0) var det snarare tvärtom med tajt defensivt spel. Av det vi såg då var de väldigt försiktiga och jag tror att det blir samma typ av matchbild nu. De kommer att vänta på oss helt enkelt.