En av de många familjer som valt att delta i ett soligt väder var familjen Cedstedt/Risinger från Knivsta som tävlar för Långhundra IF. Vid målområdet hade de, liksom, många andra satt upp campingstolar och tagit med matsäck för en heldag i naturen.
– Jag började orientera när jag var 9 år och höll på tills att jag var 18–20 år då jag tog ett uppehåll. Men nu efter att har jag fyllt 40 år har jag börjat så smått igen efter 20 års uppehåll. I dag är målet att springa under 45 minuter och klara alla kontroller, sade mamman Eva Cedstedt, 41 år, innan starten på den 3,8 kilometer långa banan.
Pappan Jan Risinger är ”ingift” i sporten, men var med och hjälpte yngsta dottern Agnes, 8 år, när hon sprang en utvecklingsbana, medan den äldre dottern Fanny, 11 år, klarade sig på egen hand ute i den svårorienterade terrängen. Där i bakgrunden fanns mormor (Stina) och tävlingsklädde morfar (Björn) Cedstedt (H65) som vittnar om att sporten har gått i arv.
Vad är det bästa med att orientera?
– Det är att vara ute i naturen och kombinationen av tävlande och tänkande. Sedan är det en jättefördel när man kan ha familjen samlad på samma ställe när man ska hitta på något tillsammans, säger Eva Cedstedt.
När UNT senare mötte upp efter målgång var det en nöjd Eva Cedstedt som pustade ut i campingstolen.
– Det gick bra, men jag orkade inte springa så fort. Jag fick tiden 44,43 (3,8 km) och klarade under min uppsatta målsättning, vilket var skönt.
Vad säger du om banan och terrängen?
– Den var svår, men rolig. Det fanns inte så mycket att läsa av och få hjälp av. Det var mycket sten och sankmark och ganska plant, vilket gjorde det svårt, säger Eva Cedstedt som berättar att nästa stora tävling för familjen blir Gotlands tredagars i juli.
Att det kom 1 353 deltagare (från 126 föreningar) till den andra deltävlingen i Uppsala Möte gladde arrangörsklubben IF Thor, där de vuxna i föreningen arbetade som funktionärer.
– I sånt här väder hade jag också velat spinga, men i morgon (söndag) ska jag också vara med, säger klubbens pressansvarige Camilla Nygren som då överlämnar ansvaret till OK Linné som arrangerar långdistanstävlingen som också den är vid Lunsen.
Anledningen till att så många kom till start har flera faktorer.
– Dels att det var fint väder och fin natur, men också att många utifrån vill prova på den uppländska terrängen då SM arrangeras i distriktet i år, säger mångåriga IF Thor-ledaren Caje Jacobsson som berättade att deltagare kom ända från Östersund och Umeå.
Vann herrarnas elitklass gjorde Lidingös Julian Dent. I damelitklassen vann en överlägsen Annika Billstam från OK Linné.