Den 11 november 2013 spelade Eero Markkanen sin första match på svensk mark då han provspelade för AIK mot Sirius på Skytteholm. Två mål senare fick den långe finländaren kontrakt med AIK, något som blev starten på en resa som tog honom till Real Madrid, Tyskland, Danmark och nu alltså till Österängen i Uppsala där han i fredags skrev på för Dalkurd säsongen ut.

– Jag skrev på och kastades in i startelvan direkt. Det var lite udda, men jag har börjat lära känna grabbarna lite nu och det känns bra, säger Markkanen efter onsdagens Dalkurdträning.

Hur kommer det sig att du hamnade här?

Artikelbild

– Jag ville verkligen spela. Vi letade efter en långtidslösning, men i slutändan ville jag bara spela. Det här var ett mycket bättre alternativ än att sitta på läktaren för AIK. Jag är riktigt laddad för att komma hit och hjälpa Dalkurd stanna kvar i allsvenskan.

Den där träningsmatchen mot Sirius var som sagt starten på allt för Markkanen. Efter bara ett halvår i AIK blev han nämligen såld till självaste Real Madrid där Zinedine Zidane, då tränare för klubbens andralag Castilla, hade specialscoutat anfallaren. Övergången fick stora rubriker och Markkanen blev även uttagen i Real Madrids trupp till Champions League den följande säsongen. Någon speltid i A-laget blev det dock aldrig och efter bara en säsong bröts kontraktet.

– Det var en fantastisk upplevelse, men man måste gå vidare i livet. Det är klart att alla kommer ihåg den övergången, men det fungerade inte och jag har försökt att göra mitt bästa efter det. Nu ska jag hjälpa Dalkurd.

Hur var det att ha självaste Zidane som tränare?

Artikelbild

– Det var coolt. Jag växte upp med att se honom spela och att den ha honom som tränare ... det var overkligt.

Vad lärde han dig?

Artikelbild

– Mycket saker, jag kan inte plocka ut bara en sak. Det jag framför allt utvecklade under min tid i Spanien var min teknik skulle jag säga.

Att det blev fotboll för Eero Markkanen var annars något oväntat då han kommer från en riktig basketfamilj. Hans pappa Pekka gjorde över hundra landskamper för Finland och hans yngre bror Lauri gjorde i fjol debut i NBA för Chicago Bulls. Markkanen den yngre gjorde succé direkt och blev invald i NBA:s All rookie first team.

Artikelbild

– Ja, jag gissar att det måste nämnas, det brukade vara åt andra hållet förut. Jag är bara så stolt över honom, han är en fantastisk spelare som jobbar väldigt hårt och är ödmjuk. Han är en riktigt bra förebild för många bar överallt.

Du låg före förut, kommer du att komma i kapp?

Artikelbild

– Nej, han har seglat i väg nu. Jag ska försöka att spela så högt som jag kan, men han är verkligen en superstjärna.

Efter Real Madrid återvände Markkanen till AIK efter en kortare sejour i Finland. Det blev ett och ett halvt år i AIK innan han lånades ut till först Dynamo Dresden i Tyskland och sedan till Randers i Danmark där han spelade under våren.

Artikelbild

– Jag spelade ganska mycket när jag kom tillbaka, men sedan värvade de fler anfallare och jag kände att jag inte var en del av planerna längre. Det är inga hard feelings och jag är glad att vara här nu.

Han återvände till AIK i somras, men redan då kommunicerade klubben att man hade för avsikt att hitta en annan klubb för honom.

– Det var ingen hemlighet. Vi tittade hela tiden på det, men egentligen kom det inget bra samtidigt som jag bara ville spela. Då dök Dalkurd upp och jag sa att vi kör.

Hur ser du på Dalkurd och ert läge i tabellen?

– Jag har en bra känsla. Laget ser bra ut och vi har en bra kemi, jag tycker inte att vi förtjänar att ligga i botten. Jag ser fram emot att vinna lite matcher och börja klättra i tabellen.

Du lämnade serieledarna för jumbon, skiljer sig stämningen i laget?

– Man skulle kunna tro att grabbarna är nere och inte så glada, men de jobbar hårt varje dag för att vi tillsammans ska hålla Dalkurd kvar i allsvenskan.

Under fredagen väntar "derby" mot Sirius för Dalkurd, ett motstånd som Eero Markkanen av tradition alltid levererat mot. I den där första matchen 2013, som slutade 3–3, stod Markkanen för två av målen och när lagen möttes i allsvenskan förra målen så var han som gjorde matchens enda mål på Friends Arena.

– Ja, det stämmer. Jag gjorde två mål när jag provspelade, ett förra året och förhoppningsvis några till på fredag.

Finland, Sverige, Spanien, Tyskland och Danmark. Var fortsätter din resa tror du?

– Det är inget jag tänker på nu. Jag fokuserar på Dalkurd och sedan får vi se.

Ett mål Eero Markkanen har är att ta sig tillbaka till det finska landslaget igen, kanske redan i höst.

– Ja, absolut. Det är alltid ett mål att spela för sitt land och hade ett bra flow i landslaget senaste jag spelade där. Jag ser fram emot att ta mig tillbaka och kanske slå mig in till EM-kvalet, säger Eero Markkanen.