Friidrotts-EM i Berlin var hela tiden längdhopparen Malin Marmbrandts mål. När det drog igång tidigare i augusti fanns hon dock inte med i startfältet.

Och vägen till att det blev så var minst sagt krokig.

– Jag var inriktad på att ta en EM-plats under hela sommaren egentligen och letade tävlingar för att kunna klara av kvalgränsen på 6.60 meter. Till sist åkte jag ner till Spanien och gjorde två tävlingar, berättar hon.

Artikelbild

| Malin Marmbrandt under fjolårets längdtävling i Finnkampen.

De båda tävlingarna blev en framgång för den tidgare Enköpings AIF-talangen. Marmbrandt, tävlandes för Västerås FK, hoppade sina längsta hopp någonsin. Men någon EM-plats, det blev det inte.

– Jag klarade kvalgränsen två gånger om, men hoppen godkändes inte. Jag hade för mycket medvind, båda gångerna.

Att missa sommarens stora mästerskap, trots klarad kvalgräns, var ett tungt slag, menar hon.

– Det var sån himla "stolpe ut". Jag hade haft fokus på 6.60 under så lång tid och när jag klarade det så var det stor glädje, men samtidigt bara en stor tomhet direkt efter. Luften gick ur lite efter det och motivationen försvann. Man blev lite ledsen, menar Marmbrandt.

Nu har hon istället tränat på under en tid och har nya mål i tankarna.

– Man har ändå med sig att man hoppat de längsta hoppen hittills, vilket är skönt. Även om det var tungt efter att hoppen inte godkändes så har jag tränat på bra den senaste tiden och nu har fokus legat på SM en tid.

Just SM startar idag, fredag, på Ekängens IP i Eskilstuna, och håller på under hela helgen. I startlistan för damernas längd finns Marmbrandt som en av förhandsfavoriterna.

– Jag har tränat och kört på bra under några veckor och jag hoppas att längderna finns kvar i kroppen, säger hon.

Hon har dock valt att lägga allt fokus på längdtävlingen och deltar därför inte i tresteg, vilket hon gjort tidigare år.

– Jag hade problem med en fot under försäsongen, så jag har inte kunnat tärna tresteg alls i princip. Längdhopp går bra, men tresteg blir en för stor påfrestning på foten.

– Det är skönt också, att bara ha längdhoppet att tänka på. Under de tidigare åren har det blivit en tuff helg med tävling varje dag. Nu blir det bra kval på lördag och finalen på söndag.

SM är också viktig ur ett annat perspektiv. En placering bland topp 3 innebär med största säkerhet en biljett till den klassiska Finnkampen i Tammerfors den 30 augusti till 3 september.

– Topp tre är absolut målet på SM, jag vill kunna ta medalj. Sedan är Finnkampen en av de roligaste tävlingarna under säsongen. Främst för att det är kul med lagtävling, men också för att det är så avslappnad stämning. Det leder oftast till att resultaten också blir bra.