Konflikten mellan Svenska innebandyförbundet och SSL-klubbarnas intresseförening, FSSL, är som ett öppet varigt sår och väldigt lite talar för att det läker, men förbundets generalsekreterare Göran Harnesk har inte gett upp.

– Den här situationen är naturligtvis inte bra för någon. Från förbundets sida är vi för ett samarbete och vår ambition är att vi ska kunna satsa tillsammans med ligaföreningarna så att vi får ut så mycket som möjligt tillsammans, säger Göran Harnesk till UNT.

Förhandlingarna om rättighetsfrågorna hade skjutits fram gång på gång, men i december fanns till slut ingen återvändo. Med allvar och besvikelse i rösten konstaterar Göran Harnesk att det där och då inte fanns någon mer att förhandla om.

– De ville ha alla rättigheter för SSL och det var ett ovillkorligt krav som vi tog det på största allvar. Vi kan inte gå med på att helt upplåta rättigheterna. Svenska innebandyförbundet har ett ansvar för svensk innebandy som helhet, vilket innebär att både elit och bredd måste få ta del av resurserna, säger Göran Harnesk.

Föreningen svenska superligan (FSSL), som består av 28 elitföreningar, har under en längre tid arbetat för att få mer inflytande över rättighetsbeslut och större del av sponsorintäkterna eftersom man anser att förbundet inte uppnår tillräckligt bra resultat. De kommer inte vara nöjda förrän de ekonomiska problemen har lösts.

UNT kunde i tisdags avslöja att en helt ny, fristående innebandyliga till nästa säsong närmar sig allt mer då FSSL slutit en avsiktsförklaring med ett bolag som ska sälja de kommersiella rättigheterna.

För att försöka lösa upp en del knutar har Svenska innebandyförbundet nu bjudit in samtliga SSL-föreningar till ett informationsmöte på Arlanda den 27 januari.

– De tycker inte att de har fått information och vi tycker inte att vår information har nått ut. En tredjedel av klubbarna har tackat ja direkt, en tredjedel har inte svarat än och en tredjedel har tackat nej. Det är ingen ny förhandling, utan det är ett möte där vi ska berätta hur verksamheten till hösten kommer att se ut. Jag vet att vi kommer att ha SSL kvar i höst och jag hoppas att vi gör det tillsammans med de lag vi har i dag, säger Göran Harnesk.

Kommer SSL-klubbarna att få ta del av en större del av den ekonomiska kakan?

– SSL är en stor och viktig spelare och ska också ha ersättning utifrån det, det är jag och hela förbundsstyrelsen överens om.

– Men vi måste börja jobba tillsammans. Vi har ägnat de senaste tre åren åt att diskutera vilka som äger rättigheterna och vi kan inte bara fokusera på avtal och vem som gör rätt och vem som gör fel. Det är för många energitjuvar i denna fråga just nu, säger Göran Harnesk, som inte delar bilden av att ”ingenting görs” från förbundets sida.

– Vi menar att bredd och elit gynnar varandra, men självklart måste vi också diskutera hur en elitförening som har så stora kostnader kan få större intäkter. Vi måste hitta lösningar på det tillsammans. Och vi gör ju saker. Som att vi har beslutat att starta en marknadsenhet som är värd namnet, vilket har legat i träda under en tid då samtalen mellan oss och föreningarna har handlat om andra saker.

Innebandyförbundets utgångspunkt är att hålla bredd och elit under samma tak. De som pekar på att ishockeyn i Sverige har lyckats med SHL-konceptet jämför äpplen med päron, menar Göran Harnesk.

– Det är lite orättvist mot oss inom innebandyrörelsen att jämföra oss med hockeyn där en enda hockeyförening kan ha samma omsättning som hela Svenska innebandyförbundet, det är helt enkelt inte rättvist.

Är SSL-klubbarnas hot om att bryta sig loss och bilda en egen liga ett tomt hot?

– Jag tror inte att det är tomma hot, men jag tror inte alla har full koll på exakt hur det kommer att se ut i en eventuell ny liga, med försäkringar, disciplinfrågor och domare. Allt det är saker vi i förbundet finansierar i dag.

En knäckfråga handlar bland annat om tv-rättigheterna där Discovery Networks Sweden, med Eurosport som sitt flaggskepp, tog över rättigheterna om superligorna från TV4 och C More inför den här säsongen. Discovery äger rättigheterna till SSL på herr- och damsidan även kommande säsong.

– Det har varit ett första år och det kommer att utvärderas. Tittar man brett över samtliga SSL-föreningar har innebandyn tjänat på det här, säger Göran Harnesk.

Fyra klubbar, två på herrsidan och två på damsidan, har valt att stå utanför planerna på en ny liga. Det handlar om Växjö och Helsingborg på herrsidan och Iksu och Rönnby på damsidan.