Ryktena om Djurgården och Siriusmittfältaren Kerim Mrabti har funnits sedan i höstas. Under söndagen blev affären offentlig i halvtidspausen under Stockholmslagets träningsmatch mot finska HJK från Helsingfors på Tele 2 arena.

När UNT nådde Kim Bergstrand skulle han precis gå ombord på planet till träningslägret i Turkiet. Enligt Bergstrand blev klubbarna slutligt överens för några dagar sedan. Övergångspappren skrevs på under lördagskvällen.

– Det känns lite blandat. Det är kul för Kerim och bra för Sirius att en spelare kan ta klivet till allsvenskan. Sedan kan jag tycka att det inte var något bra läge att sälja, men klubben hade inget val i fall man inte vill gå i konkurs, säger Kim Bergstrand.

Ekonomin är ansträngd?

– I höstas fick vi besked av styrelsen att klubben inte skulle sälja Kerim när vi hade ett bud utan att vi skulle behålla honom, men nu finns det inte pengar längre och läget är ett annat.

Enligt ordföranden Ove Sjöblom är Sirius inte konkursmässigt, men att ekonomin är pressad är ingen hemlighet. Enligt Sjöblom gjorde Sirius ett minusresultat på mellan 500 000 och en miljon kronor för 2014. I och med att det egna kapitalet sedan tidigare låg på strax över 100 000 kronor innebär det att elitlicensen är i fara. Gör Sirius ett minusresultat även för 2015 tvångsnedflyttas klubben ur superettan. Därför var försäljningen av Mrabti (som har ett utgående kontrakt) viktig.

– Vi har redan jobbat om budgeten för att vi ska klara det här i år. Det blir en stramare budget än vad vi tänkte oss i höstas. Sedan har det knappast undgått någon att det är ett tufft klimat för Uppsalas elitlag just nu, säger Ove Sjöblom.

Tidigare har det spekulerats om en prislapp på mellan 800 000 till en bit över miljonen för Mrabti som kom till Sirius 2013 från Enköpings SK. Enligt uppgifter till UNT rör det sig om en summa runt 600 000–700 000 kronor.

– Jag kan inte kommentera hur stor övergångssumman är, men det är marknadsmässigt betalt, så mycket kan jag säga, säger Kim Bergstrand.

– Det är bättre än det bud som Djurgården kom med i höstas. Hur det är med klausuler får jag inte uttala mig om då det råder sekretess enligt kontraktet, säger Ove Sjöblom.

Hur det blir med en ersättare till Kerim Mrabti är högst oklart.

– Det har kommit så fort det här så jag vet faktiskt inte. Det är inte det lättaste att hitta en ersättare den här tiden på året. Sedan har jag ingen aning om vad vi har råd med, säger Bergstrand.

Senast Sirius sålde en spelare var när mittfältaren Eric Jernberg värvades av Degerfors 2010 (för runt 125 000 kronor, enligt uppgifter till UNT).

Sedan tidigare spelar även förre Siriusspelaren Elliot Käck i Djurgården.