"Något har gått ordentligt snett"

Vad Sirius ägnat försäsongen åt? Att sätta ett nytt försvarsspel. Ett bättre försvarsspel mot vad man hade tidigare gissar jag var tanken. Men något har gått snett, ordentligt snett.

Henrik Söderlund

Henrik Söderlund

Foto: UNT

Innebandy2019-10-16 22:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter elva insläppta mål i premiären mot Mullsjö blev det lika många i baken i derbyt mot Storvreta i omgången efter. Sedan har det bara rullat på. Rullat på med baklängesmål. Blåsvart åkte till Umeå med ett snitt på nio insläppta. 

Där och då borde spelarna i Sirius borde vara toktaggat på att ”hålla nere siffrorna”. Men icke.

Vi vet nu att ingenting – absolut ingenting – blev bättre än tidigare. Jag satt i IFU Arena och följde Storvretas match mot Linköping när målen i Umeå trillade in ett efter ett. Efter den första perioden stod det 5-0 till Dalen. Uppsalalaget förnedrades till slut med 9-0. Jag skriver igen: 9-0! Och alltså inte ett enda framåt. Sirius har nu inte bara problem på en front utan två.

Om inte förr gäller det att inse allvaret för en klubb som hade hyfsat hög svansföring inför säsongen. När jag intervjuade Billy Nilsson – den stora prestigevärvningen – före sommaren pratade han om att slåss mot de allra bästa den här säsongen:

”Jag tror att om allt stämmer kan vi slåss mot de bästa lagen, Storvreta och Falun. Det är inte omöjligt att vi når semifinal. Vi får ett starkare lag och många andra lag blir svagare”, sade Nilsson då.

Men problemen är att inget har stämt och han själv har inte kunnat spela en minut på grund av skada. En skada han hade med sig tillbaka ifrån Schweiz.

Nu är det tidigt att dra några stora växlar av vad den här katastrofstarten kommer att ge Sirius i slutändan. Och man ska komma ihåg att man mest har mött förväntade topplag och att Nilsson alltså saknas och att trotjänaren och flitige poängspelaren Johan Eriksson har tagit en timeout. Det kan fortfarande sluta i en semifinal men just nu är man jumbo. Tränaren David Ahlmark, som enligt uppgift ska ha gett sina spelare en rejäl verbal omgång efter en period i Umeå, är nog rätt på det när han tar situationen på fullaste allvar:

”Vi presterar för dåligt just nu, det håller inte SSL-nivå. Just nu förtjänar vi platsen där vi ligger. Vi har ett ganska hårt jobb framför oss för att vända det här. Det är spännande det också. Men det är inte roligt. Vi måste inse allvaret och knyta nävarna. Det är bara hårt jobb som gäller”, sade Ahlmark till UNT efter matchen i Umeå.

Storvreta då? De är raka motsatsen mot Sirius och i den andra änden av tabellen och bara kör på. Segrarna radas upp trots att de hela tiden påstår att de kan bättre. Och bättre än insatsen mot Linköping vet jag att de kan. Men de stora uppgifterna väntar och de behöver inte vara bättre än de är just nu. Tobias Gustafsson var i alla fall så där Tobbe Gustafsson-bra och de som sett honom spela vet vad jag menar. Han är lika bra var än han befinner sig på planen, om det är som avslutare eller som siste gubbe som ska täcka skott eller vinna en närkamp vid sargen. Sedan imponerades jag även lite av vad den minst erfarne spelaren i truppen, Alexander Janols. 20-åringen har såklart en del att slipa på men han har nyligen skolats om från forward till back och kan inte ha någon bättre omgivning att utvecklas i. 

Läs mer om