Kvartsfinalserien mellan BC Luleå och Uppsala Basket spås bli en enkel resa mot semifinal för Luleå som avslutat grundserien med fantastiska 13 raka segrar. Få tror att fjolårsfinalisten Uppsala, i år sjundeplacerat i tabellen efter grundserien, ska kunna hota tabelltvåorna över fem matcher.

Uppsala Baskets lagkapten Mannos Nakos tar det hela med ro och tycker inte att så mycket har ändrats från förra säsongen när Uppsala som ligasexa slog ut trean Norrköping Dolphins.

– Det är samma situation som förra året. Jag känner att vi är förberedda. Vi har haft en bra avslutning på grundserien som har lyft laget och jag tror första matchen kommer att sätta tonen. Det gäller att sno en på bortaplan för oss och skydda vår hemmaplan, säger Mannos Nakos.

27-årige Nakos går in till sitt nionde slutspel med Uppsala Basket och hans roll är större än tidigare, efter att ha spelat fler minuter per match än någonsin i sin karriär under grundserien; 26 minuter och 8,5 poäng per match.

Han känsla är bra.

– Det har varit mycket videotittande och saker att gå igenom på planen den här veckan. Det gäller att förbereda oss så mycket som möjligt, säger Mannos Nakos.

Vad har ni gått igenom specifikt?

– Det är lite olika spelsystem och vad olika spelare vill göra i Luleå.

På frågan om vem han helst håller i försvaret på måndag kommer svaret blixtsnabbt:

– Toni Prostran.

Coachen Kevin Gaines är inte förvånad.

– Mannos har gjort ett bra jobb på honom genom åren och Mannos är en bra försvarare som kan komma under skinnet på många spelare. Men vi har många bra försvarare och Mannos behöver inte ta det ansvaret själv, betonar Gaines.

Toni Prostran snittade 15,8 poäng per match för Luleå i grundserien, men framför allt 7,7 assist – flest av alla spelare i ligan. Prostrans samarbete med framför allt Alex Wesy och Jaraun Burrows är Luleås allra starkaste vapen.

Mannos Nakos fick stopp på den 24-årige kroaten under fjolårets slutspel när Uppsala slog ut Norrköping Dolphins i kvartsfinal, och ser gärna en favorit i repris.

– Jag och Axel (Nordström) gjorde ett bra jobb då och jag har spelat mot honom några gånger nu. Allt i Luleås spel startar från Prostran. Det är han som har bollen, det är han som styr spelet, det är han som ska göra det och det därför han värvades dit i höstas, säger Mannos Nakos.

Att Luleå besegrade Uppsala under grundseriens alla tre matcher bekymrar inte Uppsalakaptenen.

– De är ett lag som springer och gör mycket poäng, och på bortaplan har vi inte lyckats komma upp i den nivå i försvaret som vi kan göra. Vi gjorde en bra match hemma mot dem som vi borde ha vunnit. Vi har varit upp och ned under säsongen, men som det har känts under slutdelen av grundserien känns det där som länge sedan, säger Mannos Nakos.