Nyligen fick jag en gammal bild skickad till mig. Det var Svenska innebandyförbundets kommunikatör Anton Rosenblad som letat fram den. Bilden är på mig och Mattias Samuelsson och är från ett tidigare VM och en annan tid. Året var 2008 och jag bevakade innebandy-VM för första gången. Jag fick av journalistkollegorna på plats epitetet "nye UNT-mannen" för att jag tagit vid efter UNT-mannen, min tidigare kollega Daniel Legue. På bilden syns det att åren gått. På mig. Och inte minst på Mattias Samuelsson som såg exakt så ung och orutinerad som han var. På VM-nivå. Landslaget hade han redan varit en del av i över två år. Platsen var densamma som nu. Prag. Intervjun då handlade om hans dröm om att få vinna VM-guld, såklart.

Och oddsen var goda. Sverige hade aldrig tidigare slutat på någon annan plats än etta. Några dagar senare, efter mästerskapets sista match, minns jag mest bara Samuelssons glansiga ögon när han sa:

– Man ska inte ta sådana här grejer för givet.

Han kände sig inte då säker på att få spela en VM-final igen. Inte ens en VM-turnering. Men nu gör han och jag vårt sjätte raka VM.

Jag minns också att jag i en krönika skrev att det var bra för innebandyn med ett finskt guld, inte för den svenska men den internationella. Skulle VM tas på allvar ansåg jag att det var bra om inte en enda nation prenumererade på titlarna år ut och år in. En del läsare höll inte med och undrade hur jag kunde skriva så. Det hjälpte ju inte Sverige att Finland bröt dominansen påstods det, bland annat. Men ser vi nu tillbaka så tror jag att Finlands segerintåg, nu tre titlar mot Sveriges två, de senaste fem mästerskapen har sporrat övriga toppnationer. Det går att ta sig ikapp den blågula dominanten. Sveriges semifinalmotståndare Schweiz har upplevts som starkare än Finland under ”mellanåren” och slagit de regerande världsmästarna ett par gånger. Men samma Schweiz tog sig bara med nöd och näppe till lördagens semifinal efter en sudden-vinst mot Norge och vi vet ju hur långt Norge (9–1) är efter Sverige. För att inte tala om Danmark (25-0) och Lettland (14–1) i fredagens kvartsfinal.

Innebandyn får fortsätta jobba på för att få bredd på toppen, men det kommer den troligtvis att göra utan en Mattias Samuelsson i ett svenskt landslag. Han har ju öppnat för att det här är både hans sista VM och hans sista säsong. Han har redan två guld men jag unnar honom att avsluta VM-karriären på topp.

Spelmässigt håller 35-åringen fortfarande toppklass och han ser fortfarande ung ut. Trots att den där bilden visade att han varit ännu yngre en gång i tiden.