Byggmaskinerna åker fram och tillbaka, på ett räcke sitter en person och svetsar och cementvattnet skvätter lite här och där. Välkomna till Uppsalas nya fotbollsarena, Studenternas. Startskottet för bygget skedde, något försenat, i november och redan nu kan man se konturerna av vad som komma skall. UNT guidas runt bygget av projektledaren Johan Quarfordt. Pressrum, avbytarbänkar, spelartunnel och så tre (det översta inte för publik) nya etage på den nya huvudläktaren som tar form.

– Stommontaget av huvudläktare och huvudbyggnad pågår nu samt grundläggning för den södra kortsidesläktaren. Senare i september kommer vi börja stommontaget av den läktaren också. Vi ska ha publik på både läktarna till våren hur konstigt det än må låta, säger Quarfordt under rundvandringen.

Hur känns det att stå i bygget som reser sig?

Artikelbild

| Det nya torget framför huvudentrén till arenan.

– Det känns bra och samtidigt är det mäktigt när man kommer och ser hur det växer upp, vilken förändring och vad det blir för arena. Det blir en helt ny arena, men det är många utmaningar kvar. Vi tar en match i taget som man säger i den här sporten.

Känslan är att det har gått snabbt och så ska det också fortsätta. I april ska de två nya läktarna ta emot publik när Sirius inleder sin säsong.

– Då ska vi ta emot publik och det ser vi som möjligt. Det kommer att bli ett successivt färdigställande, men vi måste ha alla funktioner på plats. Det kommer att märkas att det fortfarande är saker att göra färdigt dock, säger Quarfordt.

Den nya huvudläktaren kommer att fortsätta byggas under hösten och vintern. Efter avslutad fotbollssäsong kommer man även att sätta fart på andra håll då bland annat den nuvarande fotbollsplanen med gräsunderlag ska flyttas runt 25 meter söderut och bli till en konstgräsplan.

Artikelbild

| Dan Eriksson blickar ut

– Ungefär 25 meter, ett drygt straffområde. Vi kommer att sänka planen ungefär en halvmeter jämfört med dagens nivå, vi kommer schakta ut en meter innan vi bygger upp det igen med planvärme, dränering och konstgräs. Det kommer att ske så fort säsongen är över, grovschaktningen och grovfyllning borde vara klar vid jul och sedan beror det på vilket jobb vi kan göra, vad vädrets makter tillåter. Sannolikt kommer inte konstgräsmattan att läggas förrän kort före säsongen, säger Quarfordt.

Samtidigt kommer den nuvarande huvudläktaren att rivas med start i november för att göra plats för den nya långsidesläktaren. Mycket har skett och mycket är som sagt på gång för den nya arenan som håller tidsplanen fortsatt.

Artikelbild

| Här kommer spelarna att vandra ut till match.

– Vi har alla utmaningar, men det har inte dykt upp några nya.