Nye målvaktstränaren: De kan vinna matcher

Målvaktstränaren Sebastian Jonsson må vara en doldis, men han räds inte att sticka ut hakan och säga att Almtuna har målvakter som kan vinna matcher åt laget.

Jesper Eliasson (t v) i samtal med målvaktstränaren Sebastian Jonsson. På fredagen premiärspelar Almtuna hemma mot Karlskoga.

Jesper Eliasson (t v) i samtal med målvaktstränaren Sebastian Jonsson. På fredagen premiärspelar Almtuna hemma mot Karlskoga.

Foto: Håkan Lundh

Ishockey2019-09-19 14:30

– Visst, vi har unga målvakter som gör debut i den här ligan, men båda har jättehög kapacitet och är taktiskt bra. De är hungriga och tävlar, säger den nye målvaktstränaren Sebastian Jonsson, som internt kallas för plommonstopet, en sådan där hög hatt, vanligen i svart.

Det gick så långt att assisterande tränaren Lars "Lillis" Lövblom plockade fram ritningarna på sommarhuset och frågade var Sebastian Jonsson ville sitta, för då skulle han göra en lucka i taket så att plommonstopet skulle få plats.

Huruvida detta plommonstop existerar i verkligheten är oklart. Men humor, det verkar finnas i massor. Om man ska vara lite seriös så är den stora frågan hur Almtunas unga målvakter kommer att klara sig när det hettar till i serien.

Många har – kanske med rätta, detta apropå den ringa erfarenheten – ifrågasatt lagets målvakter. Skulle det inte vara bättre att satsa på en rutinerad förstemålvakt –  typ så ...

Men Sebastian Jonsson tvekar inte en sekund. Nu är det Jesper Eliasson, 19 år, och Daniel Rosengren, 20, som ska spika igen kassen.

– "Danne" är skicklig på att förflytta sig, han har en bra balans och är taktiskt medveten. Jesper har bra spelförståelse och är positionssäker och gillar att tävla.

Under träningsmatcherna är det Eliasson som spelat mest –  i alla fall mot de allsvenska lagen. Hur det kommer att se ut under seriematcherna, vem som ska spela, bestäms under resans gång. Den förre målvaktstränaren, Micke Andreasson, hade mandat att bestämma vem som skulle spela, det har inte Jonsson.

– Det är Martin (Gudmundsson, huvudtränaren) som har vågmästarrollen, men det är också en dialog. Den som är bäst ska spela, säger Jonsson, som själv har varit målvakt i Almtuna, dock inte på allsvensk nivå.

– Jag var i Almtuna när Stefan Lahde (målvaktstränaren) var här och han är delägare i Sweden Hockey Institute och på den vägen är det. Jag fick inget kontrakt med Almtuna och då frågade Stefan om jag ville hjälpa till.

Nu har Jonsson tagit plats i Almtunas innersta krets. På isen verkar han ta sitt uppdrag på fullaste allvar. Kameran är uppställd i "slottet" och efteråt tittas det på video. Detaljerna kan vara helt avgörande.

Vem som spelar mot Karlskoga i fredagens premiär vill man inte avslöja, men gissningsvis är det Jesper Eliasson som får förtroendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!