Den här säsongen spelade Sirius och de övriga allsvenska lagen först en rak serien, följt av gruppspel och eventuellt slutspel. Sammanlagt blev det 20 matcher för Sirius del.

Nu krymps spelschemat till en enkelserie under våren samt ytterligare en enkelserie under hösten med vardera sju matcher. Slutspelet slopas helt och i stället möts serieettorna från den norra respektive den södra serien i en ren final under hösten.

– Det är klokt med färre matcher. Matcherna är bra ibland och ibland inte. De är bättre för vissa spelare än för andra. Enda stora nackdelen är att den här serien rör till träningsveckorna. Det är otroligt svårt att få till vettiga träningsveckor för truppen, och det är därför som AIK bland annat inte är med. De känner att det inte blir någon vettig träning. Det är det enda som är lite negativt och det problemet kvarstår. Det optimala hade varit om klubbarna haft bättre ekonomi så att man hade kunnat lägga U21-matcherna dagen efter mot det lag som man mött i allsvenskan dagen innan. Nu kan det bli så att det ena laget kan ha match på lördagen och det andra på måndagen och så är det U21-match på tisdagen, vilket förstör hela träningsveckan, säger Thomas Lagerlöf.

Är det här någon kritik du har framfört?

– Det har varit uppe till diskussion, men det blir väldigt dyrt. Eftersom allsvenskan är en riksserie så måste U21 följa den. Men om vi får in mer pengar i svensk fotboll så vore det inte ett dumt alternativ tycker jag. Det skulle blir bra rytm för alla.

En annan nyhet till nästa säsong i U21-serierna är att det inte kommer att finnas någon åldersbegränsning, vilket gör att lagen kan använda hur många seniorspelare som helst till skillnad mot tidigare då regeln varit fem överåriga spelare (sex om man haft en överårig målvakt).

– Det tycker jag är bra. Det är väl ändå en del som har fuskat lite med det här eftersom det är fria byten, så man kan ändå matcha flera äldre spelare. Regeln kom väl till för att man ville få fram fler unga spelare i svensk fotboll, men nu är ligorna i Sverige dem där det kommer fram flest unga i hela Europa så det syftet är redan uppfyllt, så jag tror inte att det kommer bli några problem. Det blir nog bara smidigare och slippa hålla reda på det. Den regeln är annars enkel att ta tillbaka om serien skulle bli överåldrig om ett eller två år, för det är ju inte meningen, säger Thomas Lagerlöf.

I år var som sagt AIK det enda allsvenska lag som från början valt att inte vara med i U21-sammanhang. Det kommer de inte heller att vara 2018. Ett annat lag som inte kommer att finnas med är Östersund, rapporterar Fotbollsdirekt.se.