Almtunas säsong tog slut i mars och känns nu avlägsen. Men försäsongsträningen inför nästa är igång sedan flera veckor. Den inleddes med fystester och Jacob Ragnarssons värden var bättre än när han gick in i sin första hela allsvenska säsong. Uthålligheten har alltid varit bra men det är styrkan han framför allt förbättrat efter att ökat muskelmassan.

– Men jag behöver lite mer, några kilo muskler till, säger han.

Den första hela seniorsäsongen blev en succé, både för honom själv och för Almtuna, som slutade fyra i serien. Långt bättre än vad många trott. Och för den 19-årige backen ledde prestationerna på isen till att han fick dra på sig den gulblå landslagströjan under en turnering i Tjeckien. Debuten i det svenska U19-landslaget ägde rum i februari, men då hade Ragnarsson junior sin bästa tid bakom sig tycker han.

Artikelbild

| Jacob med pappa Marcus, som även är hans tränare, i Gränbyhallen.

– Överlag ska jag vara nöjd med min säsong men jag var bättre under den första halvan, innan jul. Efter blev det lite sämre.

Vad?

– Allting egentligen, jag vet inte riktigt varför. Men jag har tagit stora kliv i år, i alla delar av hockeyn, och jag är jättenöjd.

Med landslags- och NHL-veteranbacken Marcus som pappa är det lätt att tro att det tidigt var utstakat att det var back Jacob skulle bli, men så var inte fallet. Upp till 15 års ålder var han ytterforward och hade en framspelarroll.

Artikelbild

| Jacob med pappa Marcus, som även är hans tränare, i Gränbyhallen.

– Sedan testade jag att vara back på en träning och det var kul. Det var nog bra att jag bytte.

Och med farsan som tränare har han nära till att få råd. Både på träningar och hemma.

Med genombrottssäsongen lagd till handlingarna blickar nu Jacob framåt. Och det mot rätt mycket. I början av juni tar han studenten från samhällskunskapsprogrammet på Celsiusskolans elitidrottsgymnasium och ett par veckor senare kan han med spänning följa vad som sker i Dallas, Texas. Det är nämligen där årets NHL-draft äger rum. Förra året tingades kusinen – och lagkompisen – Gustav Lindström, som ny lämnat Ais för Frölunda, av Detroit Red Wings redan i den andra rundan. Nu hoppas Jacob att hans namn ska ropas upp. Han är mer förväntansfull än spänd, säger han. På NHL:s rankinglista över europeiska utespelare ligger han för tillfället på 44:e plats, något sämre än den 32:a han hade mitt under säsongen men intresset har varit stor för 18-åringen.

Möten med en rad NHL-klubbars representanter har ägt rum på hotell i Uppsala och haft formen av en intervju.

– Vissa frågor är lite konstiga och svåra att svara på. Som varför de ska drafta mig. Det var nervöst i början men nu har jag träffat ganska många så nu är det ganska lugnt.

Och många är det. Någonstans mellan 10 och 15 av NHL:s 31 klubbar säger han att det handlar om. Pappa spelade i NHL för San Jose Sharks i sju och en halv säsong och för Philadelphia Flyers i en och en halv.

– Jag har snackat med båda faktiskt. Det vore roligt om jag draftades av Sharks.

Vad säger scouterna?

– Att jag är en bra skridskoåkare och att jag hittar bra förstapass. Och att jag är aggressiv.

Men som om inte student och NHL-draft vore nog, om ett drygt halvår hoppas han bli uttagen i det svenska JVM-laget. Möjligheterna till att 2018 ska bli ett stort år för Jacob Ragnarsson.

– Det är ett mål som jag har haft länge. Men det blir tufft, det är många bra backar, säger "Lill-Ragge", som kommande säsong är tänkt som en av Almtunas powerplay-spelare.

Försäsongen tar slut strax efter midsommar och då väntar semester. Han säger sig inte har så mycket planerat för den än, men räkna med att det blir en hel del golf. Han har låga fyra i handicap man har inga tankar att ge den sporten en riktig chans.

– Det är mycket svårare (än ishockey). Man måste hålla en sån jämn nivå hela tiden. Och fokus – i varje slag.

Fokuset kommer han lägga på spelet med klubba på is. Så fort skolan är slut blir det hockey för hela slanten. Det kan räcka långt. Kanske hela vägen till San Jose.