Om Uppsala och Uppland är ett bra eller dåligt idrottsdistrikt beror på hur man ser det eller hur man räknar. Men klart är att när det kommer till OS-representation ser det oftast tunt ut, inte minst när det gäller vinterspelen. De fyra lokala idrottarna på Sveriges Olympiska Kommittés, SOK:s, topp- och talangprogram är skeetskytten Therese Lundqvist samt de tre badmintonspelarna Henri Hurskainen, Nico Ruponen och Amanda Högström. De tre sistnämnda är ursprungligen inte från Uppsala.
– Jag har en bild av att Uppsala och Uppland är en ganska stark region totalt sett. Men uppenbarligen inte. Men det är svårt att värdera om det är bra eller dåligt, säger SOK:s trupp- och verksamhetschef Peter Reinebo när UNT ber honom kommentera siffran.
Frågan är varför det inte är fler från Uppsala med omnejd som kvalat in i programmet?
– Vi har aldrig gjort någon sådan analys. De flesta kommer inte från riksidrottsgymnasier utan från starka klubbar från mindre och medelstora orter där idrotten har en stark ställning,säger Stefan Lindeberg, styrelseordförande i SOK och Peter Reinebos företrädare.
Dag Söderberg, idrottschef på Upplands idrottsförbund, får frågan han också.
– Om vi tänkt på varför? Det kan vi inte påstå att vi gjort. Och det är ganska enkelt, vi jobbar inte jättemycket med elitidrott.
Han fortsätter:
– Det är en jätteintressant fråga du lyfter, men för oss är inte det huvuduppgiften utan den ligger mer på specialförbunden. För oss är huvuduppdraget mer stödjande frågor.
Upplands idrottsförbund är dock med och driver elitidrottsgymnasiet på Celsiusskolan. Borde inte den satsningen kunna ge lite frukt, tro?
– Men det tror vi att det har gjort. Jennie Johansson kom hit och gick idrottsgymnasiet och jag skulle vilja välja att se henne som en Uppsalatjej, tar Söderberg som exempel.
Nyligen berättade UNT om den kartläggning som Upplands idrottsförbund gjort av hur Uppsalas elitföreningars sportsliga, organisatoriska, ekonomiska och kommunala förutsättningar ser ut. Söderberg säger att han gärna skulle se att förbundet får ett utökat uppdrag från kommunen där man kan kartlägga hur många elitidrottare man fått fram.
– Inte minst från elitidrottsgymnasiet eftersom vi är involverade, vi vill ju se att vi får något tillbaka. Sedan skulle jag vilja se ett riksidrottsuniversitet och att Uppsala universitet skulle vara mer intresserade och mer stöttande, säger Söderberg.
Att ta sig in i topp- och talangprogrammet är inte helt lätt. Och ska inte vara lätt. Alternativen att ta sig dit är i korta drag två. Antingen ska den aktive ha gjort resultat som motsvarar topp åtta i världen eller så ska en kravanalys visa på att hon eller han har vad som krävs för att ta medalj om fyra fem år, kanske längre fram än så.
– Man ska vara beredd att ta livsbeslut och det handlar inte om någon ungtalangjakt i gammaldags mening. Vi letar efter dem som är beredda att ta steget, säger Lindeberg.
Snittåldern på att ta sig in ligger på 20 år. Systemet är ”trögt” och man ramlar inte ur bara för ett par dåliga resultat.
Therese Lundqvist var OS-sjua i London för tre år sedan men hennes stora mål ligger lite drygt ett år bort, OS i Rio. Hon är mycket tacksam över att vara inne i systemet.
– Vi får en ekonomisk stöttning som är jättebra. Jag reser mycket och det kostar. Vi får dessutom tillgång till personer med specialkompetens. Det underlättar mycket och är jätteskönt att ha.
Och hon har några teorier om varför det kommer fram så få ”superstars” från Uppsala.
– Våra anläggningar är inte tillräckligt bra och vi har inte den bästa kunskapen, säger Lundqvist och tänker då generellt. Själv bor hon nära vad som är, enligt henne, Sveriges bästa anläggning för skeet och har dessutom en väldigt bra tränare i K-G Pettersson.
– Men vi borde satsa på att få hit kunskap. Fyrisfjädern har alltid varit högt rankat där, de har gjort det som jag är inne på. De har tagit hit kunskapen. Men sådant kostar givetvis pengar och klubbarna drivs ideellt.
SOK har säkrat medel för att utöka rejält när det gäller antalet aktiva i topp- och talangprogrammet.
– Just nu är vi inne i en fas där vi vill ta in fler. Det finns runt 170 nu och vi vill ta in 400. Vi vill hitta så många som möjligt, säger Lindeberg.
Peter Reinebo säger dock att det totala antalet aktiva i programmet är fler än de runt 170. SOK stöttar ett antal landslag och inklusive lagidrottarna ligger siffran på 260, men exakt vilka som får stöd hålls hemligt. Ökningen ska dock ligga på den individuella sidan.
– Vi har en bit kvar att nå målet och därför har vi sedan en tid tillbaka startat utmanarstödet för att påskynda inflödet i topp- och talangprogrammet. Det är ett stöd för förbunden för att kunna följa upp sina aktiva bättre. Det har fungerat bra men frågan är om vi inte ska gå vidare med en del andra instrument för att följa upp det fysiska, psykiska och tekniska.
Reinebos bild är att det finns talanger runtom i landet, även om det är tunt i vissa idrotter. Vilka det är vill han inte säga.
– En av tre går från talangdörren till att ta stå på pallen i världscup och/eller VM och det är ett bra resultat internationellt sett. Det är vi stolta över. Programmet håller, men vi måste få in fler utan att sänka ribban.