UIF:s "gyllene generation" har vuxit till sig. Och det märks på framgångarna och på bredden. Till SM i Eskilstuna i helgen kommer inte mindre än 18 aktiva varav en handfull har stora medaljchanser. Ytterligare några till är kapabla att stå på pallen de också om de har rätt dag.

– Det var inte så många år sedan det var två tre som var med på ett senior-SM, minns Henrik Wennberg.

Någon Armand Duplantis får vi tyvärr inte se på Ekängens IP. Stavstjärnan som slog hela friidrottsvärlden med häpnad på EM har annat för sig.

Artikelbild

| Caisa-Marie Lindfors tog nyligen guld på nordiska U20-mästerskapet i diskus.

– "Mondo" hade varit kul att ha med men han har ju varit i Europa hela sommaren och börjar nu skolan, säger UIF:s sportchef.

Duplantis som inleder sina universitetsstudier på Louisiana State University kommer nog inte heller till start på Finnkampen. Diamond League-finalen avgörs nämligen kvällen före stavtävlingen, 31 augusti.

Men trots Duplantis frånvaro är medaljmöjligheterna på SM alltså ändå rätt många för UIF. Isak Andersson, den tvåfaldige svenske mästaren på 400 m häck, är givetvis en. Samma sak med Vanessa Kamga som vann guld i fjol i diskus. I höjdhoppet mönstrar UIF inte bara silvermannen från förra året, Oskar Lundqvist, utan även den tidigare i år landslagsdebuterande (i Nordenkampen i IFU Arena) Filip Björklund. I avsaknaden av skadade Sverigeettan Fabian Delryd känns det manliga höjdhoppet öppet.

– Filip drog baksidan tidigt på säsongen men är nu skadefri och en outsider, säger Wennberg som också nämner Lovisa Östervall som en tänkbar möjlig medaljkandidat i damernas höjd.

Artikelbild

| Vanessa Kamga EM-debuterade i diskus och slåss om guldet i diskus i SM.

Erik Hagberg som nyligen fanns på EM-startlinjen är för första gången på flera år skadefri när det stundar ett SM och med tanke på de tider (10.36 som bäst) han gjort under säsongen blir han intressant att följa på 100 meter.

Förutom medaljer står det även Finnkampsplatser på spel under SM. Vanessa Kamga och Isak Andersson bör vara med där men inte sällan brukar en pallplats på SM innebär uttagning till blågult.

Artikelbild

| Erik Hagberg fanns på EM-startlinjen och är för första gången på flera år skadefri.

Kanske kan Caisa-Marie Lindfors i bakgrunden av Vanessa Kamga lyckas med både ock. På nordiska U20-mästerskapet nyligen tog hon guld i diskus med ett kast på strax över 50 meter.

– Hon är trea i Sverige i år och kastar hon lika långt på SM har hon en bra chans på Finnkampen, säger Wennberg.