Britta Johansson Norgren gick i Tunabergsskolan under högstadieåren. I fredags var hon tillbaka på samma ställe och berättade om sin karriär, framför allt vad hon lärt sig under sin resa mot toppen i skidspåren. Medlemmar i Upplands Idrottshistoriska Förening fick höra om tankar om mentala bitar, om att kunna flytta gränser och att älska utmaningar. Dessutom om hur 35-åringen har svårt att lägga av, att "åren bara går". Men hon öppnade också för att den kommande säsongen kan vara hennes sista. För UNT utvecklar hon sina tankar. Hon tar bara en säsong i taget numera.

– Så känner jag och egentligen har jag tänkt så i några år. Jag skulle väl egentligen ha lagt av 2015 men så länge det är kul så... Men den dagen jag känner att jag inte kan lägga den tid jag vill så är det slut.

Skulle det här kunna vara din sista säsong på elitnivå?

Artikelbild

| I fredags höll Britta Johansson norgren föredrag i sin gamla gymnasieskola.

– Det är inte omöjligt, men det är ingenting jag vill bestämma nu. Då kommer fokus att vara på det, vad jag ska göra efteråt, säger hon.

Men om det här skulle bli den sista, vad tänker du göra i stället?

– Jag vill utnyttja allt jag har lärt mig genom skidåkningen. Jag har pluggat idrottsvetenskap och personlig träning, men sedan är det ju kostbiten och annat också. I det tänker jag inte elit utan mer motionsnivå, att få fler att hålla på och få dem att se hur mycket man får ut av träning, säger hon.

Under helgens besök hemma på uppländsk mark hann Johansson Norgren under lördagen även åka och vinna rullskidloppet UVK-rullen i stor stil. Rullskidåkningen är en stor del av träningen under sommarhalvåret.

– Träningsmässigt är det en stor del, största delen är på rullskidor. Tävlingarna är inte resultatmässigt så viktiga men det är bra att få de här tuffa passen som är svåra att få till på egen hand, säger hon.

Skidor på snö är fortfarande en bit bort. Hon kommer att göra sitta första lopp i Orsa i slutet av oktober på sparad snö och Visma Ski Classics, långloppsvärldscupen, drar igång en månad senare. Hon är regerande mästarinna i cupen och när hon i våras säkrade titeln blev hon mästarinna för tredje gången. Ingen kvinna har tidigare lyckats med den bedriften. Hon går givetvis in som en av favoriterna i kommande säsong, men att bli kvar på toppen är inte lätt. Konkurrensen har hårdnat år för år berättar hon.

Hur ser du på den kommande säsongen?

– Spännande! Jag tror att det kommer att vara mycket tuffare. Jag vill fortfarande hålla undan och få ut alla grejer optimalt. Jag var en av de första tjejerna som satsade på stakningen och hade en fördel av det, det försprånget har försvunnit nu. Den som har gjort den bästa träningen kommer att vara bäst. En vinst kommer att betyda mycket mer nu.

I träningsupplägget började hon redan förra säsongen på att fokusera på att bli bättre på att spurta. Den detaljen har hon fortsatt att jobba med. Hon vill vara den som är starkast även i lopp med flera löpare med till slutet.

När UNT gjorde en intervju med Johansson Norgren för snart två år sedan låg mycket av fokuset på att vinna Vasaloppet. Hon var då trött på andraplatser efter att varit näst bäst under tre raka år. Senare den säsongen, i mars 2017, fick hon äntligen vinna Vasan för första gången. Ett mål var nått. När hon nu kämpar med träningen är det i stället ett annat lopp och mål som får henna att ta i det där lilla extra.

– Träningsmässigt kan jag inte hitta den största motivationen där (Vasaloppet). Då är Birken (Birkebeinerrennet i Norge) större. Det är ett lopp jag inte har vunnit och ett backigt lopp. Är jag med, stakar och vinner är det ett kvitto på att jag har nått en nivå till, säger hon.