Efter fredagens hundrameterssilver av Erik Hagberg fanns förhoppningar att flera Upsala IF-medaljer skulle komma under lördagen. Förväntningarna fanns främst på Vanessa Kamga, som var regerande mästarinna, och hon infriade dem. Detta var alltså hennes andra raka senior-SM-guld.

– Nu är det bara glädje. Förra året var det här UIF:s första kvinnliga guld på 17 år. Nu har jag tagit guld två år i rad och det vet jag inte när det hände senast, säger Kamga.

Efter ett inledande 50-meterskast kände hon sig hyfsat trygg.

Artikelbild

– Sedan var det bara att ösa, säger hon och ler.

Precis som på SM i fjol pressades hon av Fanny Roos. Roos slog sitt personbästa när hon hivade iväg diskusen 55,11 meter i den femte omgången. Men då hade Kamga redan kastat 55,60 i den tredje omgången. Det blev dagens två längsta kast på Ekängens IP i Eskilstuna.

Efteråt tackade Kamga för sparringen och gladdes åt att ytterligare en svenska kommit upp i riktigt långa längder.

Kamgas klubbkamrat Caisa-Marie Lindfors har kastat drygt 51 meter denna säsong. Hade Lindfors gjort om den bedriften hade det blivit två UIF-kastare på pallen. Nu stannade Lindfors på 46,66 vilket gav en fjärdeplats. Upp till bronset skiljde det över två meter.

SM är inte över för Kamgas del. Under söndagen kommer hon även att ställa upp i släggtävlingen. En gren hon inte utövar särskilt ofta.

– Jag kanske har kastat fem gånger i år. Jag har gjort 61,22 meter och jag tror att det ger en sjätteplats i Sverigestatistiken. Men det ska bara bli kul, säger hon.

Sedan har hon en Finnkamp att se fram emot nästa helg också innan säsongen är över. Där blir det tuffare motstånd än på SM.

– Det blir det verkligen. De (Finland) har två kastare som varit uppe på 57-58 meter, säger den dubble SM-vinnaren som själv har ett personligt rekord som ligger på strax över 57 meter.

– Men jag känner att jag fortfarande har långa kast i kroppen, säger SM-vinnaren.

En som redan har två raka SM-guld är Isak Andersson. Under söndagen kan han ta ett tredje raka på 400 meter häck. Under lördagen sprang han lugnt i mål som vinnare i det första av två kvalheat. Tiden blev 53,38 sekunder. Räkna med att det kommer att gå betydligt fortare i finalen.