Krönika Jag hade väntat mig en jämn match – eller i alla fall en hyggligt spännande sak med Zmarzlik och Laguta i huvudrollerna.

Så blev det inte alls.

Det blev rena raset för Vetlanda, som sällan har blivit så utklassat. Att siffrorna inte blev ännu större berodde på att Rospiggarna bjöd på en femnolla när man ställde upp på fel startbanor i det sista heatet.

Den stora gåtan i Vetlanda var Artem Laguta. Han har inlett säsongen jättebra, och var GP-final i Polen i lördags. Nu tog han en (!) poäng.

Vetlanda hade helt enkelt ingenting att åka med. Lagledaren Mikael Karlsson är inte den som kan trolla. Att toppa laget hjälpte inte.

När killar som Laguta och Szymon Wozniak är totalt under isen (Wozniak tog inte en enda pinne) så var matchen förlorad. Att Bartosz Zmarzlik körde in 15 poäng var en klen tröt för Vetlandassupportrarna.

Rospiggarna tog en oerhörd revansch för brakförlusten i semifinalen i höstas, ni minns den matchen som sköts upp på grund av regn flera gånger.

Glasklart så långt, men så till den mest intressanta frågan: Var det Rospiggarna som var bra eller var det Vetlanda som hade problem med banan eller rentav maskinvalet, alltså inställningarna?

Svårt att svara på förstås, men jag lutar åt det förstnämnda.

Jag skrev redan efter premiären mot Lejonen att det luktade 2016 om laget, ett guldår för Hallstavik. Nu är jag ännu mer övertygad: det här laget kan gå långt, kanske ända fram till ännu ett guld.

Lagledaren Mikael Teurnberg har byggt ett komplett lag – igen.

Reserverna är starka, åtminstone när man möter ett reservsvagt Vetlanda som har Kasper Lykke Nielsen och Filip Hjelmland på plats sex och sju.

Men det är inte bara reserverna som imponerar i Rospiggarna (11+1 poäng på sex heat), det är så många fler. Ja, det är hela laget.

Andreas Jonsson gjorde en relativt slät figur i Gislaved (där han inte trivs) men var tillbaka med besked mot Vetlanda.

Tillsammans med Robert Lambert tog Jonsson flest poäng – 10+1.

Apropå Lambert, han är egentligen värd ett eget kapitel.

Han har inte fått många chanser i Sverige, men nu har Mikael Teurnberg gett sig sjutton på att låta honom åka – och det ger tydligen resultat.

Lambert kan sitta lugn i båten, han kommer inte att petas. Det verkar som om han känner förtroendet och visar det på banan.

Rospiggarna vann alltså med 19 poäng trots att Jason Doyle inte ens var bland de fyra bästa poängplockarna. Det säger väl egentligen allt.

Till sist: Jag vet att det kostar enormt mycket pengar, men jag saknar en riktig resultattavla på HZ Bygg Arena. Med heatnummer, resultatet förstås, och så information från de andra matcherna.