Passionen till träning har gett resultat

När jämnåriga har gått i skolan har Julia Lövqvist flackat runt i Europa och spelat tennis med framgång. Blott 16 år ung tränar hon mest hela dagarna men det blir ändå inte för mycket. "Det är min passion".

16-åriga tennislöftet Julia Lövqvist har en stark inledning på hösten bakom sig där hon bland annat nått semifinal i en tävling i Turkiet.

16-åriga tennislöftet Julia Lövqvist har en stark inledning på hösten bakom sig där hon bland annat nått semifinal i en tävling i Turkiet.

Foto: Håkan Lundh

Tennis2019-10-17 08:00

Hon är alltså bara 16 år men juniortiden är närmast förbi. Nu fajtas honom på tennisplanen mot betydligt äldre motståndare. Men för Julia Lövqvist är det där inget konstigt eller nåt hon tänker på. 

Hon säger att hon föddes in i en tennisfamilj och att hon hade ett racket i handen innan hon kunde gå. Sina två äldre bröder tog tidigt hand om hennes träning och äldsta brodern Emil är ännu en av tre tränare som hon har i klubben. 

Den seriösa satsningen på tennisen skedde redan i elvaårsåldern och nu tränar hon fyra fem timmar per dag. Gymnasiestudierna i ekonomi och juridik sköter hon på distans till en skola i Kalmar. Ett perfekt upplägg kan tyckas om man vill satsa på sin idrott men ... bara om det funkar.

– Ska jag vara helt ärlig så ...nä. För tennisens skull är det bra men jag vet inte om jag sköter skolan så bra. Nu har jag ju tävlat så mycket och det är svårt att hitta tillfällen, säger hon och ler. 

Vi sitter i UTK-hallen kort efter avslutat morgonpass. Det första av två tennispass under dagen. Nu ska hon åka hem och duscha och äta lunch och lite senare är det dags att åka tillbaka till hallen för eftermiddagspasset. Många dagar blir det även ett fyspass också.

– Jag har alltid velat bli bäst, säger hon utan omsvep och motivering till att hon lägger ned så mycket tid.

Är det lika roligt varje dag?

– Ja, jag skulle säga det. Jag är hellre här än att ligga hemma eller går i skolan. 

Hinner du med att umgås nåt med kompisar?

– Just nu vill jag prioritera min tennis men jag har tid för kompisar med.

Och tennisen går för stunden väldigt bra. 

– Resultaten har kommit på senare tid. Jag har alltid vetat att jag är duktig men har haft svårt att få ut det på match. Det låste sig, jag ville inte göra några misstag på match. Jag hade höga förväntningar på mig själv som jag inte levde upp till.

Men "problemet" fick sin lösning förra hösten. Det blev en vändpunkt när hon som ett år ung vann SM för 16-åringar (hon vann SM även i år). Och sedan har det fungerat mycket bättre. I somras åkte hon runt och spelade tävlingar i Europa i familjens husbil under ett par veckors tid. Två tävlingar i Frankrike följdes av en i Finland. Sedan har det fortsatt under hösten. Hon har hunnit med en tävling i Spanien och två tävlingar i Antalya i Turkiet. Vid en av 15 000-dollarstävlingarna i Antalya nådde hon ända fram till semifinal. 

– Då var jag där med landslaget och Fed Cup-laget. Den är jag mest stolt över. 

Tävlingen var på den så kallade WTA15-nivån. Framöver ska hon försöka testa på WTA25. En högre nivå betyder högre prispengar men också tuffare motståndare. Just nu ligger Lövqvist strax över tusenstrecket på WTA-rankingen. Spelarna hon nu kan stöta på kan ligga så pass högt som runt 400. Men rankingen lägger hon ingen större vikt vid.

– Jag har ingen koll. De bara anmäler mig och så spelar jag, säger hon och ler.

– Efter de här tävlingarna känner jag att det är mycket närmare att komma dit (till världstoppen) än jag trodde. Jag har mött en del spelare som har kunnat kvala till grand slam.

Hon säger att träningsviljan och forehandslagen är hennes starka sidor i sitt idrottande. Serve och backhandspel vill hon träna mer på.

Främsta förebilden inom tennisen är den spanske storspelare Rafael Nadal.

– Han har en sån kämpaglöd och vill hela tiden förbättra sig.

Julia Lövqvist från Upsala TK vill träna tennis så mycket det bara går. Det blir ofta tre pass per dag i UTK-hallen.
Julia Lövqvist från Upsala TK vill träna tennis så mycket det bara går. Det blir ofta tre pass per dag i UTK-hallen.
Fakta

Julia Lövqvist

Ålder: 16, född 2003.

Bor: Uppsala.

Klubb: Upsala TK.

Aktuell som: Vann SM-guld i F16-klassen i september. Är nyckelspelare för UTK i elitserien som avgörs i november-december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!