Varför är det så laddat?

Idrott och politik är på tapeten igen, kanske framför allt fotboll och politik. Den senaste tidens flyktingkris har fått stort genomslag även på läktarna. Det började i Tyskland där flera klubbar under en spelomgång visade upp banderoller med texten ”Refugees welcome” – flyktingar, välkomna.

Foto: TT

Perspektiv2015-09-27 06:00

Jag vet inte hur snacket har gått i Tyskland kring de här banderollerna, men jag kan tänka mig att det inte har varit lika infekterat som när frågan kom över Östersjön till Sverige. I alla fall på vissa håll. Västra Sidan har utan problem haft en sådan banderoll de senaste matcherna, men när Hammarby mötte Örebro på Tele2 Arena så gick det inte lika bra. Några höll upp banderollen som senare slets ned och ett litet internt slagsmål utbröt.

Varför är det då så laddat? Jo, för att många tycker att idrott och politik inte har med varandra att göra. Läktarna ska vara en frizon från all politik oavsett budskap och detsamma gäller idrotten.

Frågan är dock om det där inte är lite förlegat, eller i alla fall en form av önsketänkande. Jag tror inte att det går att skilja politiken helt från fotbollen, oavsett vad man tror. Och vad är egentligen politik? Är en ”refugees welcome”-banderoll ett politiskt budskap eller bara en medmänsklig handling? Därom tvistar supportrarna.

Det är inte heller så solklart som de som vill ha politiskt fria läktare hävdar. I många fall handlar det inte om att det inte ska finnas politiska inslag på läktarna, utan snarare om att grupper med makt vill blockera de åsikter de själva inte vill stå för. Titta till exempel hur delar av AIK:s supportar jagade ut Sofia B Karlsson från klubben eftersom hon tidigare varit engagerad i Feministiskt Initiativ. Samma ”supportrar” som motiverade det med att klubben skulle vara politiskt obunden poserade själva i tröjor med nazistiska och antisemitiska budskap under en fotbollsturnering. Logiskt? Några ”Refugees welcome”-banderoller lär det inte bli på Norra Stå i alla fall.

Att politiken redan genomsyrar klubbarna är ett faktum. Titta till exempel på Paris Saint Germains ägare Qatar Investment Authority (grundat av staten Qatar) och ordföranden Nasser Al-Khelaifi. PSG meddelade att man skänker en miljon euro till flyktinghjälp. Fint kan tyckas så klart, men samtidigt har Qatar inte tagit emot några flyktingar alls och ger i stället pengar till diverse terrororganisationer i regionen. Fin gest eller bara en dimridå?

Det viktiga enligt mig är att försöka fortsätta att hålla läktarna fria från politiska budskap, oavsett vilket budskap det handlar om. I Sverige är fotbollsläktarna en unik integrerande plats där alla får vara med oavsett bakgrund. Det är något att vara stolt över och värna om.

Perspektiv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!