Efter en krasch i premiär­rallyt, och ett resultatmässigt tungt andra rally var pressen stor på Pontus Åhman inför Rally Thüringen i helgen.

Tredje gången gillt i tyska Opel Adam Cup – och nu var det upp till bevis.

– Det gick jäkligt bra på slutet, jag vet inte vad som hände, säger Almungesonen som svarade för en sjätteplats i sin klass när alla tio sträckor hade avverkats.

Han är nöjd, förstås.

– Jag var förbannad efter en service. Under första sträckan körde de ifrån mig, under andra sträckan likaså. Det satt i skallen på mig. På slutet körde vi ifrån han som kom trea bland annat. Det kändes bra.

Vad hände?

– Jag lade in mer fokus och körde på bara. Vi gjorde inget speciellt med några däck­byten eller några andra inställningar, utan det handlar om fokus.

Hur har stor har pressen varit på dig att leverera?

– Alltså, man har haft en ganska stor kavaj att klä på sig. Det har varit tufft, och man har velat göra resultat direkt. Men jag måste tänka längre än så. Jag har verkligen noll erfarenhet från asfalt, men åker ändå topp fyra-tider och de som är topp fyra har kört här i fler år. Så … Det är lugnt, när man tänker så. Farten kommer mer och mer.

– I början var det mer en känsla att ”de satsar pengar på mig och jag måste leverera”, men så kan man inte tänka.

Rally Thüringen var en lång och krävande tävling med väldigt snabba sträckor, och med många krascher som följd.

Vad har varit den största skillnaden mot svenskt rally?

– Det är en jäkla skillnad. Sträckorna blir längre, och man ska skriva egna noter inför och det gör att tävlingshelgerna dessutom blir längre och mer krävande. Däremot är bilen väldigt lättkörd, snäll och fin. På det viset kan man vila sig på ett sätt som gör att den inte bli tungjobbad.

En stor förändring i hans Opel under helgen var att den ordinarie kartläsaren Johan Johansson inte satt i högerstolen på grund av de ryggproblem han ådrog sig efter kraschen i den första deltävlingen. I stället satt rutinerade Patrik Barth där.

– Jag har vetat om att han funnits i teamet, och har stött på honom under SM. Vi har aldrig åkt ihop, men han är rutinerad som sjutton och det funkade jättebra från första början. Han är van att tävla utomlands och det var nyttigt att ha honom med, säger Pontus Åhman.

Situationen i Tyskland är annorlunda på fler sätt. Han har gått från en absolut topposition i rally-SM på hemmaplan till en mer outsidervariant som en av flera förare i tyska Team Audex Motorsport. Dessutom är han inte längre omgiven av sin rallystöttande familj.

– Men det har funkat bättre än vad jag trodde. Jag trodde att teamet skulle var hårt och tufft, men de är så himla trevliga. Det är supersnälla, det märks att de bryr sig och det gör att man känner sig trygg med dem och det har gjort omställningen utan mamma och pappa i teamet lättare, säger Pontus Åhman.

Nästa deltävling i Opel Adam Cup går 7–9 augusti i Vartburg, Tyskland.

– Jag ska köra en testtävling här nere emellan så att man håller farten vid liv, säger Pontus Åhman.