Psykos bakom attacken på Tillman

Basketprofilen Jens Tillman väcktes av att en man stod vid hans säng med en kniv i högsta hugg. Händelse höll på att kosta honom livet.

Åklagare Elin Blank, målsägarbiträde Katrin Björklund och Jens Tillman.

Åklagare Elin Blank, målsägarbiträde Katrin Björklund och Jens Tillman.

Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Rättegång2019-10-01 12:45

Den meriterade före detta basketstjärnan Jens Tillman var ytterst nära att dö den här dagen i början av september.

När Tillman vaknade på morgonen stod en 33-årig man vid hans säng med en kniv i högsta hugg. Mannen hade fått för sig att Jens Tillman arbetade för polisen och att han placerat ut ett flertal kameror i lägenheten för att dokumentera 33-åringens liv. Bland annat skulle kamerorna har funnits i en kryddburk, en äggklocka samt i en tv-apparat.

Den misstänkte gärningsmannen var också övertygad om att en kamera fanns i Jens Tillmans vänstra axel och i hans fingrar.

Under måndagens rättegång i Uppsala tingsrätt träffade Jens Tillman sin antagonist för första gången sedan attacken i lägenheten den där morgonen i september.

– Han frågade om jag filmade honom och jag sade nej. Då började han hugga på tv-apparaten, på en spegel, dator och på ett par gardiner. Jag försökte lugna ner honom men han fortsatte och ville att jag skulle förklara varför jag filmade honom, säger Jens Tillman.

33-åringen gav sig inte och gick till attack mot basketprofilen från Uppsala med en kniv. Han högg honom i axeln i jakten efter en kamera, men tillfogade även Tillman sex-sju andra skador på vänster överarm. Jens Tillman lyckades föra ut mannen från sovrummet men det var då han fick ett knivstick i magen.

Under tumultet blev Tillman mycket illa knivskuren i händerna. Han har fortfarande delar av armarna i gips. Senorna till båda tummarna är kraftigt demolerade.

– Under tumultet blev jag väldigt trött, matt, jag orkade inte. Jag trodde faktiskt att jag skulle dö.

När knivmannen var färdig med sitt knivvåld och Jens Tillman hade lyckats fly ut från lägenheten hade han cirka 12 skador på kroppen. Det allvarligaste skadan var knivsticken i magen. Bladet gick djupt in i magen och knivspetsen var bara millimeter från att träffa en pulsåder och det är en av anledningarna till att kammaråklagare Elin Blank också yrkar på försök till mord.

Under 33-åringens förhör framkom det att han hamnat i en liknande psykos bara tre veckor innan, även då sökte han efter kameror. Han sade också att han kunde sätta samman psykoserna med att han blandade knarket amfetamin och kokain. 

Kammaråklagare Elin Blank säger att straffvärdet för 33-åringens gärning ligger på sju år fängelse.

Åklagare Elin Blank, målsägarbiträde Katrin Björklund och Jens Tillman.
Åklagare Elin Blank, målsägarbiträde Katrin Björklund och Jens Tillman.
Karta: Uppsala Tingsrätt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!