Publikraset - Rospiggarna tappar mest

Svensk speedway har genomgått ett stort publiktapp under 2019. Rospiggarna är den elitserieklubb som tappat flest åskådare.

Rospiggarna är det elitserielag som tappat flest åskådare under 2019.

Rospiggarna är det elitserielag som tappat flest åskådare under 2019.

Foto: Thomas Lindblom

Speedway2019-10-15 19:14

Nästan var fjärde åskådare har lämnat svenska elitseriebanor i speedway. Det skriver SVT Sport om i en undersökning. Sex av nio klubbar har sänkt sitt publiksnitt under 2019. Rospiggarna är det lag som tappat flest åskådare och minskat 49 procent i åskådarantal jämfört med 2018. 
2018 sågs den genomsnittliga speedwaymatchen i högsta serien av 2 993 personer, 2019 sjönk snittet till 2 280 personer. 
Rospiggarnas förre lagledare Mikael Teurnberg, är numer marknadsansvarig för klubbarnas egen organisation ESS (Elitspeedway Sverige), och han är bekymrad över utvecklingen. 
– Det är ett stort problem. Det har ju dippat i år, sedan påverkar de sportsliga resultaten också. Rospiggarna var ledande förra året men tappade i år och publiksnittet följde efter, säger han till SVT Sport. 
Teurnberg tror dock att det nya tv-avtalet med C More-gruppen kan få siffrorna att lyfta igen. 
–  Det viktigaste är att bli mer synliga och nu kommer vi att nå ut via linjär TV de tre kommande åren med ett nytt avtal. Det är bra. Synligheten är viktig och jag tror att det kommer att leda till att folk kommer tillbaka till arenorna, säger Mikael Tuernberg vidare till SVT. 
–  Om man tittar bakåt ser man att det alltid har gått i cykler. Speedwayen är en fantastisk produkt och jag tror på det. Annars skulle jag inte jobba med det här, fortsätter han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!