Efter 22 raka SM-finaler i Uppsala mellan 1991–2012 försvann bandyfinalerna för två år i Solna och tre år i Stockholm. När bandyfesten var tillbaka på Studenternas förra året blev framför allt damernas SM-final en klassiker där Skutskär spelade sin första SM-final någonsin mot de femtonfaldiga mästarna AIK.

5 198 personer såg på – en ny rekordpublik för dambandyfinalen. När SM-finalerna är tillbaka på Studenternas 23 mars ska ännu fler se damfinalen. Alla personer under 18 år får nämligen fri entré när Uppsala kommun satsar på kringaktiviteter i samband med damfinalen.

– Vi hade en väldigt lyckad damfinal förra året och vi vill såklart spinna vidare på det. Idrotts- och fritidsavdelningen på Uppsala kommun har gjort en satsning för att locka ännu flera barn och ungdomar till Studenternas, säger Ola Rosén, projektledare för Bandyfinalerna i Uppsala.

Före och under damfinalen kommer Uppsala kommun bland annat att arrangera allsång, ansiktsmålning samt olika prova-på-aktiviteter.

– Vi är glada att genom denna satsning också göra det möjligt för våra barn och unga att också ta del av bandyfesten i Uppsala. Ett av våra fokusområden är jämställdhet för en framgångsrik idrott, och där ligger en satsning på damfinalen helt rätt, säger Josefine Åhrman, Uppsala kommuns idrott- och fritidschef.

Under 2018 års final vann Skutskär damguldet inför rekordpubliken 5 198 åskådare medan 18 114 såg herrfinalen mellan Edsbyn och Sandviken.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun sträcker sig över de två kommande finalerna (2019 och 2020), samt att det finns en option på ytterligare två år.