Damlagen tappar publik

Den femte delen i publikserien handlar om de lokala elitlagen på damsidan. En sak har de alla gemensamt: Ingen av klubbarna är nöjd med hur många åskådare de har.

Störst. Skånela har högst publiksnitt av de lokala elitlagen på damsidan.

Störst. Skånela har högst publiksnitt av de lokala elitlagen på damsidan.

Foto: Anders Lundgren

Publikserie2015-03-24 08:00

När UNT för någon vecka sedan listade de största lokala publiklagen fanns inget av damlagen med i sammanställningen, då de är för långt ifrån konkurrensmässigt.

Störst av lagen publikmässigt på damsidan är Skånela i handbollens elitserie. Ett lag som förra säsongen, som nykomlingar, i högsta serien hade ett snitt på 421 åskådare per match i Vikingahallen. I den nyss avslutade grundserien stannade det på 335 säsongen efter. Ett tapp på nära hundra åskådare per match.

– Det är fortfarande en bra siffra, men jag kan inte vara nöjd om vi hade fler i fjol. Vi måste ha missat i någon detalj, och det får vi undersöka den närmaste tiden, säger Mickey Dimitrijevic som tillträdde som ny marknads-, kommunikations- och arrangemangsansvarig i Skånela i januari.

Anmärkningsvärt för Skånela är att damlaget och herrlaget har samma annonsering till matcherna – och att klubben lägger ned lika stor kraft på arrangemangen – vilket får ses som relativt ovanligt i Idrottssverige.

– Vi satsar på damerna lika mycket som på herrarna. Det finns inget annat, säger Dimitrijevic som vidare berättar att klubben använder sig mycket av Twitter, Facebook och Sigtuna kommuns olika tv-skärmar som sitter uppsatta runt omkring i närområdet för att få folk till sina matcher.

Av Uppsalalagen har Sallén i basketligan högst siffror. Men även där har det blivit ett procentuellt stort tapp – trots att laget spelar i nybyggda SEB Usif arena i Rosendal. Något Sallén har gjort sedan hösten 2012.

– Självklart vill vi ha mer publik. Men överlag skulle jag önska att intresset för damidrott vore större, och för Sallén dam i synnerhet, säger Åsa Pettersson Danielsson som är ordförande i klubben vars a-lag hade 229 åskådare i snitt per match den gångna grundserien jämfört med 334 säsongen innan.

Högst i basketligan har Luleålaget Northland med ett snitt över 1 500 per match, vilket är en klass för sig. Åsa Pettersson Danielsson är uppväxt i Luleå, och har följt lagets publikutveckling på nära håll.

– Det där hänger med från långt tillbaka i tiden. Redan på 1970-talet gick det bussar från ytterområdena in till stan för folk som ville se basketmatcherna i Luleå. Först var det bara publiken på herrmatcherna som växte, men sedan spred det sig till dammatcherna också. Nu har det blivit så att basketintresserade både går på Northland och LF. Just nu har Northland haft lite mer publik då de har visat upp bättre sportsliga resultat, säger hon.

En liknande kultur tror inte Sallénordföranden att det finns grund för i Uppsala med omnejd.

– Vad jag har sett finns det inget stort idrottsintresse i Uppsala. Även om man tänker att det är en stor stad och att det finns bra idrott här. Det finns liksom inget lag som alla håller på. Jag vet inte om det är för att det är en akademikerstad eller inte.

Hur ska ni få fler åskådare på era matcher?

– Vi kommer att ha en del gratismatcher. Sedan vill vi ha ett lågt inträde så att det inte det ska skrämma bort någon. Sedan har vi jobbat med att skapa bättre relationer mellan spelarna i a-laget och ungdomsspelarna. Det gör vi genom Ronjabollen och ett par andra sätt. Det handlar om att skapa traditioner.

FBC Uppsala höjde som nykomlingar sitt publiksnitt i innebandyns superliga markant från 120 till 220 under förra säsongen. Under den nyss avslutade grundserien blev det en liten ökning med två personer i snittet. Men klubben är långt ifrån nöjd med den siffran som placerar laget i mitten på seriens publikliga.

– Det borde finnas underlag för fler åskådare. Det vi erbjuder håller så hög kvalitet att det borde locka fler. Vi har helt enkelt inte nått fram och lyckats marknadsföra den produkt vi har för att få fler att gå och kolla, säger Hannes Morger, ordförande i FBC Uppsala.

Vad är en rimlig siffra för FBC Uppsala?

– Vi är inte nöjda förrän det är lapp på luckan i varje match. Men det är inte orimligt att vi kan få dit hundra till nästa säsong. Det viktiga är att vi måste nå ut med att vi spelar en kul innebandy, fortsätter Morger.

Sirius fotboll, som är tredje störst av de lokala elitlagen på damsidan, minskade förra säsongen sitt publiksnitt med nära hälften. Från 309 till 161 åskådare per match.

– Det var ett jättedrag kring damfotbollen när vi var nära att gå upp i allsvenskan två år i rad. I fjol var det inte samma intresse efter att vi tappat ett antal spelare. Samtidigt känns det mer positivt inför den här säsongen, säger Per Nohr som är evenemangsansvarig i Sirius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!