Rospiggarna publikbäst

Rospiggarna lockar flest åskådare per match av de lokala elitlagen. Hur klubben jobbar och vad som är hemligheten får du svar på i första delen i en serie av fyra där vi synar publikfrågan närmare.

Foto: Tomas Lundin

Publikserie2015-03-10 08:00

Förutom sponsring är publik det viktigaste för ett elitlag som vill växa ekonomiskt och nå nya marknadsmässiga nivåer.

Ofta bottnar bra publiksiffror i goda sportsliga resultat. Så även hos Rospiggarna som den senaste säsongen hade ett snitt på nära 4 000 per match (3 887 inklusive slutspel), vilket var en höjning med över 1 300 från föregående säsong i allsvenskan (2 540). Men sportsliga resultat är inte hela sanningen till förstaplatsen i elitseriens publikliga.

Mikael Teurnberg, som är klubbens allt i allo (lagledare, sportsligt ansvarig, marknadschef och styrelseledamot i Rospiggarna speedway AB), har som ingen annan i distriktet jobbat aktivt med marknadsföring och diverse aktiviteter för att locka in nya åskådare till Rospiggarnas matcher.

Teurnberg har flera förklaringar till Hallstaviksklubbens framgångar på läktarna i Parken som har gjort att klubbens omsättning fördubblats från runt 3,5–4 miljoner kronor till drygt 8 miljoner kronor i elitserien. Klubbens sponsorer har ökat från ett 70-tal till 500 på bara några år och sponsorintäkterna har ökat till runt 3,5 miljoner kronor.

– Vad ska jag säga, framgång föder framgång. Men man ska komma ihåg att det såg riktigt illa ut i klubben 2010 när jag kom in. Vi hade skatteskulder och drog oss ur elitserien, det är lätt att man glömmer bort det. Men så här i efterhand var det ett lyckat drag att vi valde att gå ned och börja om med en helt ny förartrupp och att stommen är kvar i dag. Sedan har vi Andreas Jonsson som är en stark förare med lokal anknytning som är viktigt för varumärket och flera bra svenska förare. Det har gjort det lättare för oss att marknadsföra oss, säger Teurnberg, och drar en rad exempel på både det ena och det andra som han arbetat fram för att nå snittet på 3 887:

– En enkel sak som jag gjorde när jag började var att jag hittade en kartong med klistermärken på lagret som vi förgäves hade försökt att sälja. Nu ställde jag i stället buntar på bensinmackar och andra ställen, så att folk fick sätta märken på sina bilar. Det är egentligen en småsak, men det gjorde att vi profilerades på ett sätt som vi inte hade gjort annars.

– En annan sak som vi har gjort var att vi i somras åkte runt i Roslagen i en bil med stora högtalare och ropade ut att vi hade match. Vi var även med på marknader som Älmstanatta, Hallstaviksdagen och Sparbanksdagen i Norrtälje. Det gav en hel del.

– Sedan har det även hjälpt till att vi har haft så många samarbetspartners som 500, jämfört med när pappersbruket var en riktigt stor sponsor och vi hade några mindre vid sidan om. Nu bildar de här företagarna ett nätverk som också drar folk till matcherna.

– Arenan har också fått sig en uppfräschning. Det började jag titta på redan när jag kom in i min nuvarande roll. Vi skaffade fler toaletter och bättre möjligheter att köpa mat. Vi tänkte även på att göra det attraktivare för den kvinnliga publiken med fler egna toaletter. I år blir det även en ny läktare med tak.

– Vi försöker också sätta upp så mycket affischer som möjligt, och annonsera i flera tidningar. Ingen ska missa att vi har match. Vi har märkt att 60 procent av dem som går på våra matcher har gjort det efter att de sett en annons i tidningen eller på affischtavlor. Vi har en lite äldre publik, säger Teurnberg.

Vad har ni för budget för er marknadsföring?

– Inte så stor faktiskt. Det handlar mycket om att få folk att sätta upp affischer och banderoller ideellt. Sådana enkla saker. Sedan har vi som sagt lite annonser i tidningar där vi har bra avtal.

Lagledaren och marknadschefen tycks ha hur mycket energi som helst. Mikael Teurnberg har ingen egentligen utbildning i marknadsföring utan har gått den hårda vägen.

– Det började redan när jag var speedwayförare själv en gång i tiden när man skulle dra in pengar till teamet för att få det att gå runt. Redan då fungerade det bra.

Hur är det att kombinera dina olika roller i klubben?

– Det går väldigt bra om du är en sån person som trivs med det. Så är det för mig. Jag sitter inne på mycket kunskap och lever för speedway och är utöver Rospiggarna expertkommentator i tv. På hösten och på vintrarna är det ganska lugnt som lagledare, så då fungerar det bra att jobba som marknadschef. Men jag kan tänka mig att det är mycket tuffare för en fotbollstränare om han skulle ha en liknande tjänst då det är mer daglig träning och såna saker.

Under hösten genomförde Rospiggarna en undersökning där de ville ta reda på varifrån deras publik kommer geografiskt.

Inte helt oväntat fanns den största gruppen (32 procent) i Hallstavik med omnejd (inklusive Älmsta, Väddö och Herräng). Lite mer oväntat var att 17 procent kom från centrala Uppsala.

Den senare gruppen har växt mycket den senaste säsongen.

– Den grupp som har ökat mest är ung publik från centrala Uppsala, norra Uppland och norra Stockholm. Därför har vi satsat mer på annonsering där och det har gett ­resultat. Vi ser även att allt fler som är med i vår 600-klubb kommer från de här områdena liksom sponsorer, säger Mikael Teurnberg som den kommande säsongen kommer att ha en sponsorbuss från Uppsala till varje match.

Hur har era publikframgångar mottagits av Uppsalalagen?

– De har varit väldigt nyfikna på oss, och det har varit folk från några av de lagen här och tittat på hur vi jobbar (bland annat Sirius bandy, reds anm.).

Till sist, har du något råd till andra klubbar som vill lyckas öka sin publik?

– Att synas så mycket som möjligt och marknadsförare sig bättre. Sedan när man väl får publiken på matcherna blir andra nyfikna och då blir det lättare att jobba på. Sedan vill jag sträcka ut ett varningens finger till fribiljetter. Man kan inte bara dela ut dem, utan det går bara att göra vissa stötar i områden där man inte har synts så mycket så att man vidgar sin publikkrets, säger Mikael Teurnberg.

Rospiggarnas publiksnitt med Mikael Teurnberg

2014 (elitserien): 3 887

2013 (allsvenskan): 2 540

2012 (allsvenskan): 2 188

2011 (allsvenskan): 1 686

2010 (elitserien): 1 974.

Fotnot: Säsongen 2010 slutade Rospiggarna sist i elitserien med bara två inkörda poäng på hela säsongen. Efter det valde klubben att tvångsnedflytta sig själva till allsvenskan av ekonomiska skäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!