Readly Express var titelförsvarare i den 98:e upplagan av travklassikern Prix d’Amerique. Det såg ut att kunna bli andra raka segern när Björn Goop trampade gasen i botten i sista kurvan. Svenskekipaget hade travat utvändigt om ledaren större delen av loppet och fick ett litet försprång.

Looking Superb och Belina Josselyn, som hade liftat med i rygg i andraspår, tog upp jakten. De tog in meter för meter och lyckades passera Readly Express precis före mål. Jean-Michel Bazire tränar båda hästarna och körde själv vinnaren. ”Kungen av Vincennes” tränar också loppets fyra, Davidson du Pont.

Readly fick det tyngsta loppet av alla och det kunde ändå ha blivit seger. Jag är jättenöjd med hästens prestation, han var fantastiskt bra och placeringen kan man ju inte påverka så här efteråt, sade Nurmos om dramatiken där det krävdes målfoto.

Dåligt läge

Bazire dominerade alltså loppet men det var Björn Goop som bestämde tempot utvändigt om ledaren. Mellan 1 500 och 500 meter kvar av loppet var tempot nere i 1.14,3. Därmed var hästarna bak i fältet chanslösa att plocka in något. Bland annat Propulsion som tappade i starten men som spurtade enormt till femteplatsen.

Propulsion är lite svår att vända upp med och han är inte så snabb de första stegen, därför förlorade vi några positioner från början och hamnade där bak. Och när det inte gick snabbare än lite drygt 1.14 i en kilometer mitt i loppet så fick vi för långt fram.
Men hästen avslutade bra och formen är på topp. Synd att det inte blev en bättre placering, för jag antar att det här var sista försöket för Porpulsion att vinna Prix d’Amerique, sade Örjan Kihlström.

Porpulsion har placeringarna 5–3–4 i loppet. Möjligen satsar man på Elitloppet senare i år.

Fler chanser

För Readly Express lär det bli fler chanser att vinna ”d’Amerique”.

Om hästen bara är frisk så kör vi nog vidare mot Prix d’Amerique nästa vinter. Hästen är fortfarande ung (sju år) och har bara gjort drygt 30 starter. Hur det blir med Prix de France om 14 dagar har jag inte funderat någonting alls på, sade Timo Nurmos.

Loppet försenades ett par minuter av de så kallade "Gula västarna". Först kastades en bengal in på upploppet som följdes av ett 20-tal personer som hoppade över staketet. De blev dock omhändertagna rätt snabbt av vakter och loppet kunde starta.